Vizuālais atbalsts 5. klases skolēnam ar vidēji smagiem garīgās attīstības traucējumiem latviešu valodas stundās - Kovaļova, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors: Sintija Kovaļova Darba vadītājs: Mg. paed. Egija Laganovska Darba nosaukums: Vizuālais atbalsts 5. klases skolēnam ar vidēji smagiem garīgās attīstības traucējumiem latviešu valodas stundās Darba saturs: 49 lpp, 19 attēli, 1 tabula, 44 izmantotās literatūras un avotu vienības Darba aktualitāte: Mācību vielas apguve pamatā ir balstīta uz prasmi komunicēt, kas nereti skolēnam ar vidēji smagiem garīgās attīstības traucējumiem var sagādāt grūtības, ja netiek ņemtas vērā skolēna individuālās vajadzības un attīstības īpatnības, piemērojot viņam tādu komunikācijas līdzekli un rīku, kas ļautu pilnvērtīgāk iesaistīties mācību procesā un apgūt paredzēto mācību saturu. Šī darba ietvaros tika analizēts dažādu autoru teorētiskais skatījums par garīgās attīstības traucējumiem, un to ietekmi uz valodas attīstību, kā arī piedāvāti praktiski ieteikumi, kā vizuālā atbalsta rīku izmantošana var atvieglot mācību vielas apguvi un iespējas komunicēt 5. klases skolēnam ar vidēji smagiem garīgās attīstības traucējumiem latviešu valodas stundās. Pētījuma mērķis: teorētiski izzināt un praktiski pārbaudīt vizuālā atbalsta kā komunikācijas rīka izmantošanas iespējas latviešu valodas stundās 5. klases skolēnam ar vidēji smagiem garīgās attīstības traucējumiem.

The author : Sintija Kovaļova Supervisor : Mg. ped. Egija Laganovska Title of the work : Visual support for a 5th grade student with severe intellectual disabilities in Latvian language lessons. Content of the work : 49 lpp, 19 images, 1 table, 44 units of used literature and sources Relevance of the work : The learning of the subject matter is based on the skill of communication, which can often cause difficulties for a student with moderately severe mental developmental disorders, if the individual needs and developmental characteristics of the student are not taken into account, applying such a means of communication would allow them to fully engage in the process and learn the intended content. Within the framework of this work, the theoretical view of various authors on mental developmental disorders and their impact on language development was analyzed, as well as practical recommendations were offered, how the use of visual support tools can facilitate the learning material in Latvian language lessons. The aim: To test the theories and the practical implementation of using visual support as communication tools in Latvian lessons for a 5th grade student with moderately severe mental development disorders
Visual support for a 5th-grade students with moderately severe intellectual disabilities in Latvian language lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; vizuālais atbalsts; komunikācija; garīgās attīstības traucējumi; skola