Skolēnu disciplīnas problēmu risinājumi sociālo zinību un vēstures apguvē 5.klasē - Serkova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba “Skolēnu disciplīnas problēmu risinājumi sociālo zinību un vēstures apguvē 5. klasē” mērķis ir izpētīt efektīvus risinājumus skolēnu disciplīnas problēmām, kas ietekmē mācību procesu sociālo zinību un vēstures stundās 5. klasē. Pētījuma centrālais jautājums – kādu disciplīnas stratēģiju ieviešana mācību stundās veicina skolēnu uzvedības uzlabošanos un sekmē mācību priekšmeta apguvi? Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darbā tika veikti šādi uzdevumi: 1.analizēta teorētiskā literatūra par disciplīnas jautājumiem, klasvadību un motivāciju pamatskolā; 2.izpētīti uzvedību ietekmējošie faktori; 3.raksturots sociālās zinības un vēsture kā mācību priekšmets un definēts 5.klases vecumposma skolēns. 4.izstrādāta pētījuma metodoloģija un veikta empīriskā izpēte; 5.analizēti un izvērtēti iegūtie rezultāti; 6.izstrādāti ieteikumi disciplīnas uzlabošanai mācību stundās. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām, sešām apakšnodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Teorētiskajā daļā aplūkota klasvadības būtība, modeļi un pieejas, skolas disciplīna, uzvedības traucējumu motīvi, negatīvās uzvedības novēršanas stratēģijas, motivācijas loma klasvadībā, pusaudžu vecumposma psiholoģiskās īpatnības, kā arī raksturots mācību priekšmets “Sociālās zinības un vēsture” 5. klasē. Empīriskajā daļā ietverta pētījuma metodoloģija un veikta datu vākšana, izmantojot skolēnu un pedagogu aptaujas, strukturētās intervijas, sociometriju un novērojumus. Diplomdarbā ir 49 lappuses un 9 pielikumi. Atslēgas vārdi: klasvadība, disciplīna, motivācija, pusaudžu vecumposms, sociālās zinības un vēsture.

The aim of the bachelor thesis “Solving Discipline Problems in the Acquisition of Social Studies and History in Grade 5” is to explore effective strategies for addressing student discipline issues that impact the learning process in Social Studies and History lessons in Grade 5. The main research question posed is: What implementation of discipline strategies in lessons improves student behavior and promotes subject acquisition in Grade 5? To achieve the set goal, the following tasks were carried out: 1.analysis of theoretical literature on discipline, classroom management, and student motivation in primary school; 2.identification of factors influencing student behavior; 3.Social studies and history as a subject are described and a 5th grade age- group student is defined. 4.development of research methodology and execution of the empirical study; 5.data analysis and evaluation of the results; 6.formulation of suggestions for improving discipline in classroom settings. The thesis consists of an introduction, two chapters, six subchapters, conclusions, suggestions, a list of references, and appendices. The theoretical part covers the essence of classroom management, models and approaches, the concept of discipline, causes of behavioral problems, strategies for preventing and managing negative behavior, the role of motivation in classroom management, the psychological characteristics of adolescence, and a description of the subject “Social Studies and History” in Grade 5. The empirical part includes the research methodology and data collection through student and teacher surveys, structured interviews, sociometry, and observation. The thesis consists of 49 pages and 9 appendices. Keywords: classroom management, discipline, motivation, adolescence, Social Studies and History.
Solutions to student discipline problems in learning social sciences and history in 5 th Grade
Keywords: Izglītības zinātnes; klasvadība; disciplīna; motivācija; pusaudžu vecumposms; sociālās zinības un vēsture