Laulības šķiršana musulmaņu sievietes skatījumā - Roskoša, Antra (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs „Laulības šķiršana musulmaņu sievietes skatījumā” pēta islāma sievietes uzskatus par laulības šķiršanu. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot musulmaņu sievietes personīgo, individuālo un specifisko pieredzi, šķirot laulību. Savukārt, musulmaņu laulības šķiršanas process tiek raksturots vairāk vispārīgi, koncentrējoties uz vīrieša un sievietes tiesībām, iniciatīvu un līdztiesību, šķirot laulību. Pētījuma interviju analīzei tiek izmantota kontentanalīze. Kā pētījuma galvenos secinājumus jāmin, pirmkārt, Rietumu un Austrumu pasaules tuvināšanos savā attieksmē pret laulības šķiršanu, un, tai skaitā, šķirtu sievieti. Otrkārt, secinot, ka musulmaņu reliģija ir iecietīgāka pret laulības šķiršanu un šķirtu sievieti, salīdzinot ar viņu tradīciju, ētikas normām un morāli, kas var nosodīt gan laulības šķiršanu, gan šķirtu sievieti.

Master Paper „The Muslim Woman’s Attitude on the Divorce” focuses on Islam woman opinion on divorce. The aim of this research is to investigate Muslim woman’s personal, individual and specific experience in divorce. Whereas, the Muslim divorce process is being characterized more generally, focusing on the rights of a man and woman, their initiative and equality in divorce. Content analysis is being used when analyzing the interviews of the research. The main conclusions of the research are as follows – firstly, the view of the East and West on divorce and a divorced woman is getting closer. Secondly, the Muslim religion is more tolerant towards the divorce and divorcee in comparison with their tradition, ethics and moral philosophy being able to criticize both the divorce and divorcee.
The Muslim Woman’s Attitude on the Divorce
Keywords: Filozofija, ētika un reliģija; islāms; musulmaņu sievietes statuss; laulības šķiršana islāmā; šķirta sieviete