Proterozoja bāzisko un ultrabāzisko iežu minerālais un petrogrāfiskais sastāvs Kurzemes plutona dienvidu daļā - Jēkabsons, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2014)
Tiek uzskatīts, ka Kurzemes plutons ir lielākais zināmais, neizpētītais ultrabāzisko un bāzisko iežu komplekss Pasaulē. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai Kurzemes plutona dienvidu daļa ir slāņota tipa bāzisku iežu komplekss. Pētījuma ietvaros lauka darbos raksturoti 55 urbumi, kuri sasniedz kristālisko pamatklintāju Kurzemes anortozītu batolītā, noteikts iežu mineraloģiskais sastāvs tajos. Pētījuma rezultātos secināts, ka Kurzemes batolīta dienvidu daļa ir slāņota tipa komplekss. Urbumu seržu paraugos ir konstatēti sulfīdi, kas liecina par rūdu potenciālu Kurzemes batolītā. Atslēgas vārdi: slāņota tipa intrūzija, mezoproterozojs, Kurzemes batolīts, bāziski un ultrabāziski ieži.

The Kurzeme batholith is the largest unexplored mafic complex in the world. The aim of this paper is to explore the possibility that the Southern part of the Kurzeme batholith is a layered mafic intrusion. In the fieldwork, core from 55 drill holes in the crystalline bedrock of the Kurzeme batholith were characterized and defined as to their mineral content. The research shows that the Southern part of the Kurzeme batholith is a layered mafic intrusion. In addition, sulphides were present in some of the drill core and suggest ore bodies exist in the underlying crystalline bedrock. Key words: Kurzeme batholith, crystalline bedrock, mafic and ultramafic rock, layered mafic intrusions, Mesoproterozoic, sulphides.
Mineralogic and petrographic composition of the Proterozoic mafic and ultramafic rocks in southern part of the Kurzeme Batolith
Keywords: Ģeoloģija