Banku krīzes un restrukturizācija - Gailuma, Maira (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir uz banku krīžu un banku sistēmu raksturojošo rādītāju analīzes pamata, novērtēt banku darbību krīzes apstākļos, analizējot pasaulē izmantotus banku un banku sistēmas restrukturizācijas veidus, izdarīt secinājumus par Parex bankas restrukturizāciju un izteikt priekšlikumus, lai samazinātu finanšu krīzes iespējamību un izstrādātu risinājumus efektīvai krīzes situāciju pārvarēšanai Latvijā. Autore ierosinājusi bankām piešķirt pilnvaras ierobežot līdzekļu aizplūšanu pastiprinātas līdzekļu aizplūšanas gadījumā, izsniegt kredītus maksimāli 70-80% vērtībā no nodrošinājuma vērtības, ja finanšu tirgos novērojams līdzekļu trūkums pazemināt banku rezervju prasības, mainīt nodrošinājuma- nekustamā īpašuma, novērtēšanas metodiu.c. Atslēgas vārdi: Bankas, banku krīzes, restrukturizācija, Parex banka.

Aim of Master’s thesis is on the basis of indicators defining bank system and bank crises to assess operation of banks in the time of crisis by analyzing bank and bank system restructuring forms. In this thesis restructuring of Parex bank is analyzed and suggestions for minimization of possibility of financial crisis and efficient management of crisis in Latvia are made. The author has proposed authorizing banks to limit the outflow of funds in cases of bank runs, to grant loans in amount of not more than 70-80% of security’s value, to decrease bank reserve requirements in cases of funding shortage in financial markets, to change the method under which real estate as a security is evaluated etc. Keywords: banks, bank crises, restructuring, Parex banka.
Bank crises and restructuring
Keywords: Ekonomika