Latviešu tautasdziesmu izmantošanu pirkstu rotaļās kā bērna adaptācijas līdzeklis pirmsskolas izglītības iestādē no 1,5 - 3 gadu vecumā - Ozoliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Madaras Ozoliņas izstrādātais kvalifikācijas darba „ Latviešu tautasdziesmu izmantošanu pirkstu rotaļās kā bērna adaptācijas līdzeklis pirmsskolas izglītības iestādē no 1,5 – 3 gadu vecumā” mērķis ir pētīt bērna adaptāciju pirmsskolas izglītības iestādē 1,5 – 3 gadu vecumā, pedagoģiskajā procesā izmantojot pirkstu rotaļas. Darbu veido divas daļas : teorētiskās un praktiskās daļas. Darba teorētiskajā daļā tika analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par adaptācijas būtību, nozīmi un norisi pirmsskolā, par mazbērnu vecumposmu, tā īpatnībām, socializācijas un saskarsmes nozīmi adaptācijas periodā. Pedagoga un arī vecāku uzdevums ir šo adaptācijas procesu bērnam padarīt vieglāku, jo uzsākot pirmsskolas gaitas bērnam būs jāmāk pielāgoties jauniem apstākļiem un videi. Darba praktiskajā daļā tika izstrādātas un analizētas anketas vecākiem un pedagogiem. Pētījuma rezultāti liecina, ka ar pirkstiņu rotaļu palīdzību ir iespējams bērnam atvieglot adaptāciju. Atslēgas vārdi : 1,5 – 3 gadu adaptācija, socializācija, saskarsme, dienas ritms, pirkstiņu rotaļas.

The subject of the work : Latvian folksong use in finger games, as the child`s adaptation tool for pre- school education institutions from 1,5 to 3 years of age. Author : Madara Ozoliņa Leader : professor Ilze Sumane Structure of the Paper: The list of literature contains 65 entries The study database : PII “X” group of children. The aim of the study : the child's adaptation to pre-school educational institution 1,5 – 3 years of age. The work consists of two parts: theoretical and practical parts. The theoretical part of the pedagogical and psychological literature was analysed on adaptation, importance and progress pirmsskolā nature. Analysis of literature on grandchildren vecumposmu, to the specific nature of the communication, socialisation and adaptation period, teachers, and parents' task is this adaptation process to make it easier for a child because the child would be able to start pre-school learning to adapt to the new conditions and the environment. Working in the practice session was designed and analyzed questionnaires to parents and educators. The questionnaire results allowed to draw conclusions about the adaptation. The results of the study, it can be concluded that the aid is possible, with the finger of a child to facilitate adaptation. Key words : 1,5 – 3 years of adaptation, socialization, communication, development and individual features, the daily rhythm, finger games.
Latvian folksong use in finger games, as the child`s adaptation tool for pre-school education institutions from 1,5 to 3 years of age
Keywords: Pedagoģija; 1,5 - 3 gadu adaptācija; socializācija; saskarsme; dienas ritms; pirkstiņu rotaļas