Elektroenerģijas tirgotāju cenu ietekmējošo faktoru analīze Latvijas mājsaimniecību elektroenerģijas tirgū. - Savrucka, Alina (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Elektroenerģijas tirgotāju cenu ietekmējošo faktoru analīze Latvijas mājsaimniecību elektroenerģijas tirgū” mērķis ir izprast, kas veido mājsaimniecību gala cenas ietekmējošos faktorus tirgotājiem un tirgotāju iespēju pasargāties no to svārstībām. Darba gaitā autors ir izpētījusi pieejamo literatūru par tirgus uzbūvi, pārvaldību un to veidojošos faktorus, un kā tie 10 gadu periodā ietekmēja tirgotāju uzcenojumu piedāvātās gala cenās, kā arī veikusi ekspertaptaujas un intervijas ar nozares profesionāļiem. Rezultātā autoram izdevās identificēt un izpētīt, izmantojot regresijas modeļa palīdzību, rādītājus, kas ir saistīti ar elektroenerģijas uzcenojuma virzītājspēkiem tirgotājiem un var dod iespēju tirgotājiem efektīvāk pielāgoties tirgum. Atslēgvārdi: Latvijas elektroenerģijas tirgus, mājsaimniecības, regresijas modelis faktoru analīzē.

The main goal of the bachelor's thesis "Analysis of factors influencing the prices of electricity traders in the Latvian household electricity market" is to identify the factors affecting the final prices of households for traders and the opportunity for traders to protect themselves from their fluctuations. The author has analyzed the available literature on the structure of the market, its management and the factors forming it, and how they affected the traders' mark-up in the offered final prices over a 10-year period, as well as conducted expert surveys and interviews with industry professionals. As a result, the author was able to study, with the help of a regression model, the factors that are related to dealers’ electricity price and can enable the traders to adapt to the market more effectively. Keywords: Latvian electricity market, households, regression model in factor analysis.
Analysis of factors influencing the prices of electricity traders in the Latvian household electricity market.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Latvijas elektroenerģijas tirgus; mājsaimniecības; faktoru analīze; regresijas modelis