Semantisko viki datu pielietojums praksē - Salzemnieks, Aldis (Latvijas Universitāte, 2011)
Viki lietotnes ir kļuvušas par neatņemamu tīmekļa sastāvdaļu un tiek plaši pielietotas dažādos vispār izglītojošos un zinātniskos projektos. Lai nodrošinātu informācijas apmaiņu ne tikai starp cilvēkiem, bet arī starp datoriem, viki lietotņu dati kļuvuši ne tikai daudz strukturizētāki, bet arī tiem tiek pievienotas semantiskas tehnoloģijas. Līdz ar to šādu lietotņu iespējamais pielietojums tiek krietni paplašināts. Lai izpētītu semantisku viki lietotņu piedāvātās iespējas, problēmas un iespējamo pielietojumu, tiks izpētīti trīs no lielākajiem semantiskajiem viki. Lai noskaidrotu pēc kādiem kritērijiem var veikt viki sistēmas izvēli, tiks ieviests viki lietotnes piemērs ar noteiktiem kritērijiem un veikts salīdzinājums, lai noskaidrotu piemērotāko no izpētītajām semantiskajām viki sistēmām.

Wiki applications have become an integral part of the web and are widely applied in various general educational and scientific projects. In order to ensure information exchange not only between people, but also computers, wiki data applications have become not only more structured but also allow intricate connections between different links provided by the website that utilize semantic technologies. Therefore, these applications’ possible purposes are greatly enlarged. To explore the semantic wiki applications offered, opportunities, challenges, and potential applications, will be explored in three of the largest semantic wiki applications. To find out what criteria is needed to carry out the wiki systems, the following thesis will enclose an example of a wiki application with specific criteria and a comparison that will introduce the best solution based on the previously studied semantic wiki systems.
Semantic wiki data in practice
Keywords: Datorzinātne