Kontrolētas degšanas ietekme uz augsnes bruņērču (Acari: Oribatida) sugu sabiedrībām un sukcesija divu gadu periodā priežu mētrājā, aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži" - Šķērstiņa, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2020)
Mežu degšanai ir būtiska loma barības vielu apritē un bioloģiskajā daudzveidībā. Bruņērces (Acari: Oribatida) ir svarīgi organisko vielu noārdītāji. Kontrolēta dedzināšana var sniegt vērtīgu informāciju par post–pirogēnas sukcesijas procesu. Darba mērķis ir noskaidrot degšanas ietekmi uz augsnes bruņērču sabiedrībām, veģetāciju un augsnes parametriem priežu mētrājā un sukcesiju divu gadu periodā. Pēc degšanas konstatēts būtisks indivīdu blīvuma un daudzveidības samazinājums, bet divu gadu laikā tie būtiski palielinās. Apstiprināts, ka sugu sabiedrības pēc degšanas veido sugas, kam ir raksturīgs augsts indivīdu blīvums pirms traucējuma. Novērotas būtiskas veģetācijas un abiotisko faktoru (relatīvā mitruma, pH, O horizonta biezuma) izmaiņas, kam konstatēta korelācija ar bruņērču indivīdu blīvumu, daudzveidību un vairākām no darbā apskatītajām dzimtām.

Forest fires have a significant role in nutrient cycling and biodiversity. Soil mites (Acari: Oribatida) are important decomposers of organic matter. Prescribed burning can provide important information about the post–pyrogenic succession. The aim of this work is to determine effects of burning on soil mite communities, vegetation and soil parameters in a Scots pine forest and succession in a two–year period. After the burning species communities are composed of species, that had high population density before the disturbance. Population density and diversity is low after the burn, but in two years there is a significant increase. Significant vegetation and abiotic factor (relative moisture, pH, thickness of O horizon) changes are observed and correlation with mite density, diversity and multiple observed families have been found.
Effects of prescribed burning on soil mite (Acari: Oribatida) species communities and succession in a two year period in a Scots pine forest in the protected landscape area "Ādaži"
Keywords: Bioloģija; Oribatida; sukcesija; degšana; kontrolēta dedzināšana; augsne