Zālienu autohtonās floras daudzveidības uzlabošanas iespējas privātajā un publiskajā telpā Latvijā - Krūzmane, Madara (Latvijas Universitāte, 2024)
Pilsētu zaļajai infrastruktūrai ir būtiska nozīme mūsdienu pilsētu ilgtspējīgā attīstībā. Arvien pieaugošais pilsētnieku skaits un urbānās teritorijas paplašināšanās rada aizvien lielāku spiedienu uz dabas resursiem un bioloģisko daudzveidību. Pilsētu zālieni ir būtiskākā vieta, kur bioloģiskā pilsētvidē var būt sastopama. Tādēļ ir būtiski izpētīt iespējas un veidus, kā uzlabot pilsētas zālienu floras daudzveidību gan privātajā, gan publiskajā telpā. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot zālienu floras daudzveidības uzlabošanas iespējas privātajā un publiskajā telpā. Autore veica Latvijas lielāko pilsētu aptauju par ekoloģiski orientētu un bioloģiskajai daudzveidībai draudzīgu zaļās infrastruktūras plānošanu un apsaimniekošanu pilsētās, kā arī ievāca monitoringa datus trīs gadu periodā no privāto īpašnieku piemājas zālieniem. Datu analīzes metodēm tika izmantota nemetriskā daudzdimensiju mērogošana un EUNIS klasifikācijas ekspertu sistēma. Zaļās infrastruktūras apsaimniekošanas mērķi grupējas regulējošos un atbalsta ekosistēmu pakalpojumos vai kultūras ekosistēmu pakalpojumos. Piemājas zālieni atbilst septiņiem EUNIS biotopu veidiem, no kuriem 3 ir zālāju grupas pārstāvji ar augstu sugu daudzveidību. Visvairāk sastopamā piesētā suga bija parastā pīpene Leucanthemum vulgare. Privāto zālienu īpašniekiem ir neatslābstošā interese turpināt zālienu daudzveidības palielināšanu.

Urban green infrastructure plays a key role in the sustainable development of today's cities. The growing urban population and the expansion of urban areas are putting increasing pressure on natural resources and biodiversity. Urban lawns are the most important place where biodiversity can be found in the urban environment. It is therefore essential to explore opportunities and ways to improve the diversity of flora in urban lawns, both in private and public spaces. The aim of this master thesis is to investigate the possibilities of improving the diversity of lawn flora in private and public spaces. The author carried out a survey of the largest cities in Latvia on ecologically oriented and biodiversity-friendly urban green infrastructure planning and management, and collected monitoring data over a three-year period from private owners' lawns. Non-metric multidimensional scaling and the EUNIS expert classification system were used as data analysis methods. Green infrastructure management objectives are grouped into regulating and supporting ecosystem services or cultural ecosystem services. Lawns correspond to seven EUNIS habitat types, 3 of which are part of the grassland group with high species diversity. The most abundant species recorded was Leucanthemum vulgare. There is a continuing interest from private lawn owners to further increase the diversity of their lawns.
Potential for improving the diversity of autochthonous flora of lawns in private and public spaces in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; zāliens; bioloģiskā daudzveidība; zaļā infrastruktūra; daba un pilsēta