Pirmās seksuālās pieredzes saistība ar maskulīno normu konformitāti un seksuālo kauna izjūtu vīriešiem - Rapša-Skosta, Samanta (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā pirmā seksuālā pieredze ir saistīta ar maskulīno normu konformitāti un seksuālā kauna izjūtu vīriešiem. Pētījuma izlasi veidoja 100 vīrieši vecumā no 20 līdz 60 gadiem (M=40,4; SD=12,4). Datu iegūšanai tika izmantoti sekojošie pētījuma intrumenti: Maskulīno normu konformitātes aptauja (Mahalik et al, 2003), Seksuālā kauna aptauja (Kyle, 2013), Pirmās seksuālās pieredzes aptauja (Bettor, 1989, kā minēts Snell, 1998). Iegūtie rezultāti uzrāda, ka statistiski nozīmīgas pozitīvas sakarības pastāv starp pirmās seksuālās pieredzes nelabvēlību un izjusto seksuālo kaunu. Savukārt statistiski nozīmīgas negatīvas sakarības pastāv starp pirmās seksuālās pieredzes nelabvēlību, emociju kontroli un riska uzņemšanos.

The aim of the study was to determine how the first sexual experience is related to conformity to masculine norms and sexual shame in men. The study sample consisted of 100 men aged 20 to 60 years (M=40,4; SD=12,4). The following research instruments were used to obtain data: The Conformity to Masculine Norms Inventory (Mahalik et al, 2003), Kyle Inventory of Sexual Shame (Kyle, 2013), First Sexual Experience Survey (Bettor, 1989, as cited in Snell, 1998). The results show that statistically significant positive relationships exist between the unfavourableness of the first sexual experience and the perceived sexual shame. Statistically significant negative relationships exist between the first sexual unfavourableness, emotional control and risk taking.
The Relationship of First Sexual Experience With Masculine Norms Conformity and Sexual Shame in Men
Keywords: Psiholoģija; Pirmā seksuālā pieredze; Maskulīno normu konformitāte; Seksuālā kauna izjūta; Vīrieši