Saules paneļu efektivitāte Latvijas klimatā - Leimane, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir noteikt optimālo saules paneļu izvietojuma veidu Latvijas klimatiskajos apstākļos. Pētot divu veidu saules paneļus, kas novietoti piecās dažādās telpiskajās orientācijās Latvijas Universitātes Botāniskā dārza teritorijā, tiek noteikta solāro paneļu efektivitātes atkarība no šiem parametriem: Saules paneļu tips (JA vai LG); Telpiskā orientācija (R.13, A.13, D.13, D.40, D.90); Gada mēnesis (janvāris - aprīlis); Meteoroloģiskie apstākļi (saules apstarojums). Iegūtie monitoringa rezultāti tiek analizēti kontekstā ar saules izstarojuma intensitāti, paneļu potenciālās efektivitātes fizikālo novērtējumu un citu mērījumu rezultātiem. Rezultāti liecina, ka optimālie parametri ir LG panelis D virziena 40 grādu leņķī. Pētījuma datu analīzes rīks ir pieejams https://github.com/chararchter/solR.

The aim of this thesis is to determine optimal solar panel arrangement for the climatic conditions of Latvia. By studying two types of solar panels placed in five different spatial orientations in the University of Latvia Botanical Garden area, the dependency of solar panel efficiency on following variable parameters is established: Type of solar panels (JA or LG); Spatial orientation (W.13, E.13, S.13, S.40, S.90); Month of year (January - April); Meteorological conditions (solar irradiance). The results of the monitoring are analysed in the context of solar irradiance intensity, the physical assessment of the potential efficiency of the panels and the results of other measurements. The results show that the optimal parameters are LG panel at the 40 degree angle of south direction. The study data analysis tool is available in https://github.com/chararchter/solR.
Efficiency of solar panels in Latvian climate
Keywords: Fizika; Saules enerģijas paneļi; atjaunojamo energoresursu enerģija; datu apstrāde; Latvijas klimats