Tiopurīna metiltransferāzes fenotipa analīze pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām - Šervinska, Zanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Lai izvērtētu pacientu atbilstību tiopurīnu grupas medikamentu terapijai, ir iespējams veikt TPMT aktivitāti novērtējošas analīzes. Pētījuma mērķis ir pētīt Latvijā jaunas laboratoriskās diagnostikas metodes - tiopurīna metiltransferāzes aktivitātes noteikšanas asinīs – pielietošanas iespējas un nepieciešamību pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām, kuri stacionēti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā. Izvirzīta hipotēze, ka aptuveni 3-14% pacientu pētījumu grupā varētu būt samazināta TPMT aktivitāte. Pētījumā iekļauti dati par astoņiem pacientiem, kas ir vecāki par 18 gadiem un no kuriem 40% ir sievietes (n=3) un 60% vīrieši (n=5). Rezultāti: No astoņiem darbā iekļautajiem pacientiem, vienam jeb 12,5% tika atklāta mēreni zema TPMT aktivitāte un vienam jeb 12,5% ļoti zema jeb nenosakāma enzīma aktivitāte. Secinājumi: Pēc pētījumā iegūtajiem datiem nelielā pacientu grupā (n=2; 25%) ir samazināta TPMT aktivitāte. Šis skaits pārsniedz hipotēzē izvirzīto pieņēmumu par 3-14%. TPMT fenotipa noteikšana ir svarīgs diagnostikas tests pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām personalizētai medikamentu monitorēšanai.

To evaluate patient adequacy for thiopurine drug therapy, it is possible to analyse their thiopurine methyltransferase activity with blood tests. The aim of this study is to research the usefulness and possibilities of TPMT phenotype analysis - a newly introduced method in Latvia, for Pauls Stradins Clinical University Hospital patients with inflammatory bowel disease. Hypothesis: About 3-14% of studied patients could have low TPMT activity. Result: From eight people analysed in this study, one has low TPMT activity and one has very low or undetectable activity. Conclusion: It was found that a small part of patients (25%; n=2) included in this study have low TPMT activity. It is more than the 3 - 14% raised in the hypothesis. We can conclude that TPMT phenotype analysis is an important test for personalised drug monitoring.
Analysis of thiopurine methyltransferase phenotype in patients with inflammatory bowel diseases
Keywords: Medicīna; iekaisīgās zarnu slimības; TPMT; tiopurīna metiltransferāze; azatioprīns