Līgumsoda apmēra regulējums - Balode, Lauma (Latvijas Universitāte, 2009)
Tiek izdalīti vairāki saistību tiesību pastiprināšanas veidi, kurus varētu iedalīt – saistību tiesību pastiprinājumi, kas piemērojami līgumiem uz likuma pamata un saistību pastiprinājumi, kurus likumdevējs ir atstājis līgumslēdzēju pušu brīvā ziņā. Pie pēdējiem pieder rokas nauda, līgumsods, galvojums un ķīla. Līgumu pārkāpšana mūsdienās ir ļoti izplatīta prakse un ne velti likumdevējs ir noteicis attiecīgas sankcijas naudas vai citu sodu veidā, tādā kārtā pamudinot personas, kas uzņēmušās saistības, tās pienācīgi izpildīt. Līgumsodu var pievienot katram līgumam, līdz ar to līgumsods ir akcesora saistība un tas nav atraujams no līgumiskās saistības un to jebkuram līgumam var pievienot gan līguma slēgšanas procesā, gan pēc līguma noslēgšanas. Līgumsoda apmēru noteic līdzēji, un tas nav aprobežots ar zaudējumu lielumu, kādi paredzami no līguma neizpildīšanas, izriet, ka līgumsoda noteikšanā nepastāv ierobežojumi ne attiecībā uz tā apmēru, ne arī noteikšanas metodēm, tas var tikt noteikts, gan konkrētā summā, gan procentos, gan vienlaicīgi – konkrētā summā un procentos. No minētā panta secināms arī, ka līgumsods nav samērojams ar zaudējumiem, līdz ar to pastāv iespēja, ka līgumsods var pārsniegt zaudējumus vai arī zaudējumi var pat nepastāvēt, taču pienākums maksāt līgumsodu pastāvēs. Ir nepieciešams pastāvošo līgumsoda regulējumu papildināt ar normām, kas ierobežotu pārmērīgu līgumsodu piedziņu, taču saglabātu līgumsoda institūta jēgu un mērķus.

There ar several ways to strengthen contract law, they can rise from law or contract, the last is left in the contracts partys view and they are deposit, contractual penalty, guarantee and performance bond. The breach of contracts is very common in nowdays and the legislator have defined steps which an innocent party may take if the other party breaks the contract, to encourage partys to avoid breaches of contracts. Contractual penalty can be added to any contract and it can not be devided from contract. Contractual penalty can be added to contract at any time – at contract closal or after. The amount of contractual penalty defines the partys and it is not limited with damages that can rise form breach of contract, there are no restrictions to contractual penalty, no restrictions in the methods or amount. As the contractual penalty is not limited with damages, there can be situations when contractual penalty extends the damages or there are no damages at all, however the liability to pay contractual penalty exists. It is necessary to add specific regulation to existing norms of contractual penalty to exclude the excessive contractual penalty, however saving contractual penaltys meaning and objectives.
Contractual Penalties amount Regulation
Keywords: Juridiskā zinātne