Sentinel-2 datu laika sēriju analīze egļu audžu vitalitātes izmaiņu noteikšanā: Gaujas Nacionālā parka piemērs - Martinova, Elza (Latvijas Universitāte, 2025)
Egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās ir viens no faktoriem, kas pēdējos gados būtiski ietekmē egļu mežaudzes Latvijā, radot ekoloģiskus un ekonomiskus zaudējumus. Nozīmīgu potenciālu bojājumu attīstības novērošanā sniedz tālizpētes tehnoloģijas. Bakalaura darbā analizētas egļu audžu vitalitātes izmaiņas Gaujas Nacionālajā parkā laika periodā no 2018. līdz 2024. gadam, izmantojot Sentinel-2 satelītdatus, kā arī Meža valsts reģistru un Valsts meža dienesta datus par sanitārajiem atzinumiem. Satelītdatu spektrālo vērtību izgūšanai izmantota mākoņskaitļošanas platforma Google Earth Engine, aprēķināti spektrālie indeksi, kā NDMI (normalizētais mitruma indekss) un TCW (Tasseled Cap Wetness), un veikta lūzumpunktu identificēšana laika sērijās, lai noteiktu mežu vitalitātes izmaiņas. Iegūtie rezultāti norāda uz Sentinel-2 satelītdatu piemērotību egļu audžu vitalitātes izmaiņu analīzei.

The mass outbreak of European spruce bark beetle is one of the main factors, which in recent years has significantly affected spruce stands in Latvia, resulting in both ecological and economic losses. Remote sensing technologies offer considerable potential for monitoring the development of such disturbances. This bachelor’s thesis analyses changes in the vitality of spruce stands in Gauja National Park between 2018 and 2024 using Sentinel-2 satellite data, along with information from the State Forest Register and sanitary reports issued by the State Forest Service. Spectral values from satellite data were extracted using the Google Earth Engine cloud computing platform. Vegetation indices such as NDMI (Normalized Difference Moisture Index) and TCW (Tasseled Cap Wetness) were calculated, and breakpoints in time series were identified to detect changes in forest vitality. The results demonstrate the applicability of Sentinel-2 data for spruce stand vitality analysis.
Sentinel-2 time series analysis for spruce stand vitality change detection: a case study of Gauja National Park
Keywords: Ģeoinformātika; mežu vitalitāte; egļu astoņzobu mizgrauzis; Gaujas Nacionālais parks; Sentinel-2; spektrālie indeksi