Mediācija Latvijā Eiropas Savienības kontekstā. - Dzerkale, Agate (Latvijas Universitāte, 2016)
Mediācijas pamats ir pušu izpratne, ka tiesvedības rezultāts, nav izdevīgs nevienai no pusēm. Daudz efektīvāk ir vienoties par savstarpējo attiecību saglabāšanu un turpmāku nākotnes sadarbību, nevis ieslīgt ilgtermiņa un finansiāli apjomīgos tiesvedību procesos. Maģistra darba mērķis - izpētīt mediācijas procesus un īpatnības Latvijā Eiropas Savienības kontekstā. Maģistra darba uzdevumi - analizēt mediācijas priekšrocību rašanās un iespējas, apkopot mediācijas attīstības un atšķirību Eiropas Savienības dalībvalstīs teorētiskos aspektus, izpētīt mediācijas aizsākšanās un attīstības īpatnības Latvijā. Maģistra darbā izmantotas sekojošas pētījumu metodes - monogrāfiskā pētījumu metode, statistikas pētījumu metode, grafiskā pētījumu metode, kvalitatīvā pētījumu metode – intervija, kvantitatīvā pētījumu metodes – aptauja, loģiski konstruktīvā pētījumu metode. Kvalitatīvajā pētījumā ar sertificētiem mediatoriem secināts, ka Latvijā šobrīd nav pietiekams skaits mediatoru, īpaši ārpus Rīgas, lauku reģionos. Latvijā cilvēki nav pietiekami informēti par mediāciju un to procesiem, Latvijā mediācija nav attīstīta un cilvēkiem Latvijas reģionos ir ļoti vājas un biežāk – vispār nav informācijas par mediāciju. Kvantitatīvā pētījumā secināts, ka galvenās mediantu intereses ir izvairīšanās no tiesāšanas un strīda izbeigšana. Svarīgākās mediācijas priekšrocības ir laika ekonomija un izmaksu ietaupīšana, bet trūkumi ir tiesu piespiedu funkcijas trūkums un pušu solījumu nepildīšana. Sabiedrības izglītošana un mediācijas atpazīstamība, veicinās indivīda attieksmi un vēlmi izprast mediācijas priekšrocības domstarpību risināšanā.

The Master Thesis “Mediation in the Latvia in the European Union Context” explores the mediation process and the experiences of the foreign countries in the European context focusing on the Latvia’s peculiarities.The Master Thesis tasks – to investigate concept of the mediation, to make a comparison with other Member States with regard to the mediation development and differences, to analyze the mediation initiation and development in Latvia. In the Master Thesis used following research methods - monographic research method, statistical research method, graphic research method, qualitative research method – interview, quantitative research methods – survey, logically constructive research method.From the Master Thesis’ qualitative research with certified mediators the main conclusions are that in Latvia currently there are no sufficient number of mediators, especially outside of Riga. Latvian society are not sufficiently aware of mediation and its processes. Mediation in Latvia is not developed and people in Latvian regions are often not aware about mediation institution. From the Master Thesis quantitative research the main conclusions are that in the respondent view the main mediation benefits are the avoidance of litigation and dispute termination. The most important advantage of mediation is a time-saving and cost-saving, but shortcomings in mediation are the lack of judicial enforcement and the repudiation of the stated promises. Educating society and rising awareness about mediation, will contribute to an individual's desire and attitude to understand the advantages of mediation in the conflict resolution.
Mediation in the Latvia in the European Union context.
Keywords: Ekonomika; Mediācija; Mediācijas Direktīva; Mediācijas Likums; Mediation; Mediation Directive