Reklāmraksti kā žanrs - Zīmele, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Kopš tā laika, kad tika izveidota pati pirmā reklāma, neskaitāmi uzņēmumi to ir izmantojuši kā galveno instrumentu, lai pievilinātu pircējus un sekmētu savu produktu vai pakalpojumu pārdošanu. Pēdējie gadi gan ir pierādījuši, ka reklāmas bieži vien nesniedz vēlamos rezultātus un ir jāmeklē jauni veidi, kā uzrunāt potenciālos klientus un pārliecināt viņus iegādāties konkrētas preces. Tieši tāpēc reklāmraksti kā reklamēšanās forma kļūst aizvien populārāki, it īpaši veselīgu pārtikas produktu nozarē, un šis hibrīdžanrs ir bijis vairāku pētījumu galvenais objekts. Šī darba mērķis bija izanalizēt žanra makrostruktūru un retoriskās uzbūves modeļus, kas tiek izmantoti, lai īstenotu 30 veselīgu pārtikas produktu reklāmrakstu komunikatīvos mērķus. Literatūras apskata rezultātā iegūtās teorētiskās atziņas ļāva secināt, ka reklāmraksti ir divu atšķirīgu žanru - reklāmas un ziņu raksta - apvienojums un, izmantojot četrus retoriskos posmus, tie realizē šādus komunikatīvos mērķus: informēt un reklamēt produktu vai pakalpojumu. Pētījuma praktiskajā daļā veiktā žanra analīze norādīja uz to, ka vēl aizvien nav izveidots vienots reklāmrakstu retoriskās uzbūves paraugs, jo daži retoriskie soļi var tikt apvienoti, savukārt citi tiek izpildīti tikai daļēji vai pēc izvēles. Darbā tika secināts, ka reklāmrakstu autori mēdz neievērot vēlamo līdzsvaru starp reklamēšanu un informācijas sniegšanu un liek uzsvaru uz vienu no šīm divām funkcijām. Neskatoties uz to, var pieņemt, ka šīs varētu arī būt tikai veselīgu pārtikas produktu reklamēšanai piemītošās īpatnības.

Ever since the first advertisement was created, multiple businesses have used it as the main promotional tool regardless of the products or services they offered. Recent years, however, have shown that advertisements are often ineffective and, thus, a different approach has to be taken to appeal to the prospective clients and persuade them to purchase a particular commodity. Accordingly, advertorials as an innovative form of advertising have become more and more popular, especially in the healthy food domain, and numerous studies have been devoted to the exploration of this hybrid genre. The aim of this paper was to analyse the generic macro-structure as well as the rhetorical patterns used to achieve the communicative purposes of 30 healthy food advertorials. The literature review allowed the author to come to a conclusion that advertorials are a mixture of two distinct genres, namely, advertisements and editorials. They express two general communicative purposes: to inform and to promote through the use of four rhetorical moves. The genre analysis demonstrated that there is still no clear homogeneity in the structure of advertorials as some steps might be combined together, carried out only partially, or optional. Furthermore, it has been concluded that advertorials tend to shift from being mainly informative to highly promotional. Nevertheless, it may be assumed that these are merely the peculiarities of the promotion of healthy food.
Advertorials as a Genre
Keywords: Valodniecība; žanra analīze; retoriskie posmi; retoriskā uzbūve; veselīgu pārtikas produktu reklāmraksti