Noziedzīga nodarījuma subjekts - Novikova, Estere (Latvijas Universitāte, 2024)
Noziedzīgs nodarījums nav iedomājams bez personas, kura to izdarījusi, un šo personu dēvē par noziedzīga nodarījuma subjektu. Tā kā kriminālatbildība ir smagākais atbildības veids, ir svarīgi saprast to, kas ir noziedzīga nodarījuma subjekts un kādām pazīmēm tam ir jāatbilst. Lai arī bakalaura darbs tiek vairāk koncentrēts uz noziedzīga nodarījuma vispārējo subjektu un pazīmēm, kurām tam ir jāatbilst, nedaudz tiks aplūkots arī speciālais (īpašais) subjekts. Darba mērķis ir definēt noziedzīga nodarījuma subjektu, analizēt, kādām pazīmēm tam ir jāatbilst un kā Latvijas normatīvo aktu regulējums atšķiras no citu valstu normatīvā regulējuma sakarā ar noziedzīga nodarījuma subjektu. Darba mērķis tiek sasniegts izvirzot uzdevumus: 1) izpētīt gan noziedzīgā nodarījuma subjekta vēsturisko attīstību; 2) izpētīt teorētisko pusi; 3) izpētīt, kā praksē tiek izprasts noziedzīga nodarījuma subjekta jēdziens. Autore darba ietvaros izdara secinājumus par to, kas ir noziedzīga nodarījuma subjekts, kādām pazīmēm tam ir jāatbilst, kā nosaka kriminālatbildības vecumu, vai ir nepieciešams mainīt kriminālatbildības vecumu, to, kas ir speciālais (īpašais) subjekts, kā arī par to, kā Krimināllikuma regulējums atšķiras no citu valstu normatīvo aktu regulējumiem un ko būtu vērts ņemt vērā no citu valstu normatīvajiem aktiem.

A criminal offense cannot be imagined without the persons who committed it, and this person is called the subject of the criminal offence. Since criminal liability is the most severe type of liability, it is important to understand what the subjects of a criminal offense are and what characteristics it must meet. Although the bachelor's thesis focuses more on the general subject of a criminal offense and the characteristics that must be met, the special (special) subject will also be considered a little. The purpose of the work is to define the subject of a criminal offense, to analyze what characteristics it must meet and how the regulation of Latvian regulatory acts differs from the regulatory regulations of other countries regarding the subject of a criminal offense. The aim of the work is achieved by setting the following tasks: 1) to study the historical development of the subject of the criminal offense; 2) explore the theoretical side; 3) to study how the concept of the subject of a criminal offense is understood in practice. Within the framework of the work, the author draws conclusions about who are the subjects of a criminal offense, which determines the age of criminal responsibility, whether it is necessary to change the age of criminal responsibility, what is the special (special) subject, as well as how the regulation of the Criminal Law differs from the regulatory acts of other countries regulations and what should be taken into account from the regulatory enactments of other countries.
Subject of a criminal offence
Keywords: Juridiskā zinātne; Noziedzīga nodarījuma subjekts; vispārējais subjekts; kriminālatbildības vecums; pieskaitāmība; speciālais subjekts