Emocionāli vizuāla stimula ietekme uz zīlītes diametru un sirdsdarbības frekvenci - Šperliņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapām. Tas satur 18 attēlus, 1 tabulu, 3 pielikumus un 31 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt, vai dažādu emocionālo noskaņu vizuālie stimuli ietekmē acs zīlītes diametra un sirdsdarbības frekvences izmaiņas jaunu, pieaugušu cilvēku grupā. Metode: Sirdsdarbības frekvence un zīlītes diametrs tika reģistrēts, skatoties emocionāli pozitīvus, negatīvus un neitrālus attēlus. Rezultāti: Negatīvs emocionāli vizuāls stimuls acs zīlītes diametru palielināja, un tas bija statistiski nozīmīgi, salīdzinot ar neitrālu (p=0,0001) un pozitīvu (p=0,00007) stimulu. Secinājumi: Emocionāli negatīvam vizuālam stimulam ir visizteiktākā ietekme uz acs zīlītes diametra izmaiņām, salīdzinot ar emocionāli pozitīvu un neitrālu stimulu, kā arī tas būtiski neietekmē sirdsdarbības frekvenci.

Bachelor work is written in Latvian, in computer typesetting on 31 pages. It contains 18 figures, 1 table,3 appendixes and 31 references to literature sources. Aim: To determine if emotionally visual stimulus affects heart rate and pupil diameter in young adults. Metode: Pupil diameter and heart rate was measured while watching emotionally positive, negative and neutral photos. Results: Negative emotionally visual stimulus increased pupils diameter and that was statistical significant compared with neutral (p=0,0001) and positive (p=0,00007) stimulus. Conclusions: Emotionally negative visual stimulus has most notable impact on the change in pupil diameter compared to emotionally positive and neutral stimulus, as well as it do not substantially affect the heart rate.
The impact of emotionally visual stimulus on the pupil diameter and heart rate
Keywords: Fizika; acs zīlītes diametrs; sirdsdarbības frekvence; veģetatīvā nervu sistēma; emocionāli vizuāls stimuls