Kriminālatbildība par prettiesiska labuma pieņemšanu un došanu - Bumbieris, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma ir “Kriminālatbildība par prettiesiska labuma pieņemšanu un došanu”. Šī darba mērķis ir izpētīt prettiesiska labuma pieņemšanas un došanas aspektus un normatīvo regulējumu Latvijā, konstatējot tā pietiekamību, un šajā sakarā pastāvošo problemātiku. Lai sasniegtu mērķi, ir izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1) veikt Krimināllikuma 326.2 un 326.3 pantos ietvertā prettiesiskā labuma teorētisko izpēti; 2) raksturot prettiesisku labumu un tajā ietilpstošo materiālo, mantisko un citāda rakstura labumu veidus; 3) definēt valsts un pašvaldību iestādes darbinieka skaidrojumu; 4) analizēt prettiesiska labuma kā 326.2 un 326.3 pantos minētā noziedzīgā nodarījuma sastāvu, tai skaitā subjektu loku prettiesiska labuma kontekstā, no tā nodalot valsts amatpersonas jēdzienu; 5) izpētīt citu valstu krimināltiesiskos regulējumus prettiesiska labuma sakarā; 6) konkretizēt robežu starp formas ziņā līdzīgiem noziedzīgajiem nodarījumiem – kukuļošanu, tirgošanos ar ietekmi u.tml. 7) analizēt starpnieka lomu prettiesiska labuma pieņemšanas un došanas aspektā, konstatējot tā regulējuma pietiekamību; 8) izdarīt secinājumus par prettiesiska labuma reglamentējuma pietiekamību un izteikt priekšlikumus tā turpmākai attīstībai. Darba problēmas būtība: prettiesiska labuma pieņemšanas un došanas regulējumu pietiekamība Krimināllikumā. Darba izstrādes gaitā iegūtie rezultāti ir secinājumi par Krimināllikumā reglamentēto prettiesiskā labuma kā noziedzīga nodarījuma pietiekamību.

The theme of master’s thesis is “Criminal liability for accepting and giving unlawful goods”. The aim of this work is to explore the aspects of accepting and giving unlawful goods and to explore its normative regulations in Latvia, defining its sufficiency and issues that in this case might be revolving it. To achieve these aims, there are highlighted specific goals: 1) research the definition of unlawful goods that are regulated in paragraphs 326.2 and 326.3 from its theoretical side; 2) characterize unlawful goods as well as material and other types of goods; 3) define state and local authority employees; 4) analyze the structure of unlawful goods regulation as well as range of subjects it’s covering by separating the definition of state officials; 5) examine and explore the normative regulations of different foreign state criminal laws in the context of unlawful goods; 6) specify the border between similar kind of criminal offenses like bribery, trading in influence etc.; 7) analyze the role of negotiator/intermediary in accepting and giving an unlawful good and if the regulation concerning this specific subject is sufficient; 8) make conclusions regarding the regulation of accepting and giving unlawful goods and its sufficiency, and make proposals. The essential problem of this work: the sufficiency of normative regulations of unlawful goods in Latvian Criminal law. Obtained results from this thesis are conclusions about the sufficiency of unlawful goods that are regulated in the Criminal law.
Criminal liability for accepting and giving unlawful goods
Keywords: Juridiskā zinātne; Prettiesisks labums; Noziedzīgs nodarījums; Kukuļošana; Starpniecība; valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki