Mākslīgā apgaismojuma iespējas vēsturisku industriālo ēku interjerā - Pebo, Līga (Latvijas Universitāte, 2024)
Diplomdarbā tiek apskatītas mākslīgā apgaismojuma iespējas un veidi kā tos pielāgot vēsturisku industriālo ēku interjeros. Diplomdarba “Mākslīgā apgaismojuma iespējas vēsturisku industriālo ēku interjerā” mērķis ir izstrādāt interjera dizainu bāram, restorānam, kas atrodas vēsturiskā industriālā ēkā. Darbs sastāv no trīs daļām - teorētiskās, empīriskās un radošās. Teorētiskajā daļā tiek pētīti kvalitatīva mākslīgā apgaismojuma pamatprincipi, kā arī mākslīgā apgaismojuma tipi un vadības sistēmas. Tiek pētītas vēsturisku ražotnes ēku raksturīgākās iezīmes un dizaina definējošie elementi. Teorētiskās daļas noslēguma tiek pētīta industriāla mantojuma vēsture Latvijā. Balstoties uz teorētiskās daļas secinājumiem, empīriskajā daļā tiek pētīti vēsturiski industriālie objekti, kuri pēc atjaunošanas ir ieguvuši jaunu pielietojumu un funkciju, kļūstot par radošajiem centriem, restorāniem vai dzīvojamajiem kompleksiem. Darba radošā daļa ietver vizuālo materiālu ar individuāli izstrādātu bāra, restorāna projektu, uzsvaru liekot uz mākslīgā apgaismojuma daudzpusīgajām iespējām, izceļot vēsturisku industriālo ēku interjeru. Diplomdarbs sastāv no 7 nodaļām, 11 apakšnodaļām un 18 pielikumiem. Tā apjoms ir 51 lappuse. Darbā izmantoti 40 literatūras avoti.

The diploma thesis examines the possibilities of artificial lighting and ways to adapt them in the interiors of historical industrial buildings. The aim of the thesis "Artificial lighting options in the interior of historical industrial buildings" is to develop an interior design for a bar, restaurant located in a historical industrial building. The work consists of three parts - theoretical, empirical and creative. The theoretical part studies the basic principles of high-quality artificial lighting, as well as types of artificial lighting and control systems. Based on the conclusions of the theoretical part, the empirical part studies historical industrial objects, which after restoration have acquired a new use and function, becoming creative centers, restaurants or residential complexes. The creative part of the work includes visual material with an individually developed bar, restaurant project, emphasizing the versatile possibilities of artificial lighting, highlighting the interior of historical industrial buildings. The thesis consists of 7 chapters, 11 subsections and 18 appendices. It has 51 page in total. The bibliography consists of 40 sources.
Possibilities of artificial lighting in the interior of historical industrial buildings
Keywords: Mākslas zinātne; interjera dizains; mākslīgā apgaismojuma veidi; apgaismojuma vadības sistēmas; vēsturiskas industriālas ēkas