Skolēnu sociālo prasmju attīstība angļu valodas stundās sākumskolā - Eliāre, Linda (Latvijas Universitāte, 2024)
Autore uzskata, ka sociālās prasmes, kā savas kārtas sagaidīšana, lai runātu, klusa sadalīšanās un/vai strādāšana grupās un prasme klausīties, sākumskolas periodā ir būtiskas gan skolēna individuālajai attīstībai, gan veiksmīga mācību procesa nodrošināšanai. Skolotāja pieredzes darba mērķis ir izpētīt un analizēt skolēnu sociālo prasmju attīstīšanas metodes un stratēģijas, lai izstrādātu praktiskus ieteikumus un resursus skolotājiem, sociālo prasmju mācīšanas integrēšanai angļu valodas stundās sākumskolā. Pētījums tika veikts, izmantojot atsevišķa gadījuma pētījuma metodi, par bāzi ņemot Vidzemes vidusskolas sākumskolas X. klasi. Datu vākšanas metodes ietver anketu skolotājiem, intervijas ar skolotājiem, sociālo prasmju vērošanas lapas, skolēnu pašvērtējuma lapas un e-klases uzvedības žurnāla ierakstu analīzi. Pieredzes darba struktūra ietver literatūras analīzi par sociālajām prasmēm, sākumskolas vecumposma attīstības un mācīšanās īpatnības, sociālo prasmju mācīšanas metodiku un vērtēšanas specifiku, prasmju attīstības analīzi pētījuma bāzes grupā un profesionālās pilnveidošanās nozīmi skolotāja darbībā. Pētījuma rezultātos tiek sniegti praktiski ieteikumi un piedāvāti resursi skolotājiem sociālo prasmju mācīšanai angļu valodas stundās sākumskolā. Pētījuma nobeigumā darba autore secina, ka sociālo prasmju mācīšanas iekļaušana mācību saturā sekmē prasmju attīstību un veicina mācību procesu kopumā. Atslēgas vārdi: sociālās prasmes, sagaidīt savu kārtu, klusi sadalīties grupās, prasme klausīties, vērtēšana.

The author believes that social skills, like taking turns, quietly moving in groups and/or quietly working in groups, and being a good listener are essential for students' individual development and ensure a successful learning process during the primary school phase. The aim of the Teacher’s Portfolio is to explore and analyze the methods and strategies for developing students’ social skills to formulate practical recommendations and resources for teachers to integrate the teaching of social skills in the English language lessons in primary school. The author used a case study method with the Xth grade of one of Vidzeme secondary schools as the sample to conduct the research. The data collection methods included questionnaires to teachers, interviews with teachers, observation sheets of social skills, students’ self-evaluation checklist, and an analysis of the entries in the e-class behavior journal. The structure of the Teacher’s Portfolio includes a literature analysis on social skills, the peculiarities of the development and learning in the primary school age group, teaching methods and assessment specifics of social skills, analysis of skill development in the research base group, and the importance of professional development in teaching. The results of the case study provide practical insights and resources for teachers to teach social skills during English lessons in primary school. In conclusion, the author observes that integrating the teaching of social skills into the curriculum positively contributes to the development of these skills and enhances the overall learning process. Keywords: social skills, taking turns, quietly moving in groups, listening skills, assessment.
Development of Students’ Social Skills in Primary School English Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; sociālās prasmes; sagaidīt savu kārtu; klusi sadalīties grupās; prasme klausīties; vērtēšana