Metodes izstrāde polihlorēto bifenilu noteikšanai transformatoru eļļās izmantojot gāzu hromatogrāfiju - Sprince, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Metodes izstrāde polihlorēto bifenilu noteikšanai transformatoru eļļās izmantojot gāzu hromatogrāfiju. Sprince L., zinātniskais vadītājs asoc. prof. Mekšs P. Maģistra darbs, 48 lappuses, 15 attēli, 15 tabulas, 32 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā apkopota literatūrā pieejamā informācija par polihlorēto bifenilu īpašībām un to izmantošanu par piedevām transformatoru eļļās. Veikts šo savienojumu noteikšanas metožu izvērtējums un salīdzinājums. Izmantojot kapilāro gāzu hromatogrāfiju ar elektronu satveres detektoru, noteikts polihlorēto bifenilu saturs 32 transformatoru eļļas paraugos. Novērtēta eļļas matricas ietekme uz faktoriem, kas raksturo iegūto rezultātu pareizību, precizitāti un atgūstamību.

Method for determination of polychlorinated biphenyls in transformer oils using gas chromatography. Sprince L., supervisor assoc. prof. Mekšs P. Master thesis, 48 pages, 15 figures, 15 tables, 32 literature references, 1 appendices. In Latvian. The study summarizes in the literature available information about polychlorinated biphenyls and their use as an additive in transformer oil. Chromatographic methods were examined with which can control polychlorinated biphenyls content in transformer oil. With gas chromatography the sample matrix and thirty two transformer oil samples was analyzed and determined polychlorinated biphenyls content. The method has been developed and validated. TRANSFORMER OIL, POLYCHLORINATED BIPHENYL, GAS CHROMATOGRAPHY
Method for determination of polychlorinated biphenyls in transformer oils using gas chromatography
Keywords: Ķīmija; TRANSFORMATORU EĻĻA; POLIHLORĒTIE BIFENILI; GĀZU HROMATOGRĀFIJA; .