Dokumentālais kino Baltijas valstīs (1960–2010) - Bula, Renāte (Latvijas Universitāte, 2013)
Dokumentālais kino Baltijas valstīs kā specifiska mākslinieciska parādība ir spējis attīstīties jau kopš Padomju laikiem, kā arī mūsdienās tieši šī reģiona dokumentālās filmas tiek starptautiski novērtētas. Maģistra darba „Dokumentālais kino Baltijas valstīs 1960–2010” mērķis ir izpētīt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas dokumentālā kino raksturīgākās iezīmes un attīstības tendences. Galvenie uzdevumi ir izpētīt un analizēt Baltijas valstu dokumentālā kino aptvertās tēmas trīs dažādos, vēsturiski atšķirīgos laika posmos: no 1960-70.gadam, no 1980.gadu beigām līdz 1990.gadu sākumam, kā arī situāciju mūsdienās; salīdzināt galvenās atšķirības un līdzīgās iezīmes Baltijas valstu dokumentālajā kino. Darba nobeigumā tiek secināts, ka Baltijas valstu dokumentālajā kino līdzību ir vairāk kā atšķirību, tomēr noteiktas specifiskas iezīmes pastāv.

Documentary cinema as an artistic phenomenon in the Baltic States has managed to develop already since the Soviet period, as well as today among films from the region documentaries are those recognized internationally. The aim of the thesis “Documentary Film-making in the Baltic States 1960–2010” is to identify and compare the specific character of documentary filmmaking in Estonia, Latvia and Lithuania. The main objectives of the paper are following: to explore the documentary film industry in Estonia, Latvia and Lithuania in three different time periods: 1960-70s, 1980-90s, 2000-2010s; to explore and compare the main issues that were important for documentary filmmakers in particular time periods in each country; to identify the main differences, as well as similarities that exist in the industry. All the things considered, it is concluded that more similarities than differences in the filmmaking of Baltic States exist, however also certain national specifications can be identified.
Documentary Film-Making in the Baltic Countries (1960–2010)
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas