Kognitīvo spēju novērtējums imūnglobulīna A nefropātijas pacientiem - Halturina, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Imūnglobulīna A nefropātija (IgAN) ir biežākais glomerulonefrīta veids pasaulē. Slimība var manifistēties jebkurā vecumā, taču visbiežāk skar pacientus otrajā, trešajā dzīves dekādē un ir viens no hroniskas nieru mazspējas cēloņiem (HNS). Pacientiem ar HNS ir paaugstināts risks (salīdzinot ar vispārējo populāciju) gan demences, gan tās prodroma, vieglu kognitīvo traucējumu, ko raksturo izpildfunkciju, atmiņas un uzmanības deficīts, attīstībai. Darba mērķis. Apkopot un analizēt kognitīvo funkciju pasliktināšanās saistību ar nieru darbību un citiem iespējamiem riska faktoriem pacientiem ar IgAN. Materiāli un metodes. Prospektīvs pētījums, kas tika veikts no 2020. gada janvāra līdz 2022. gada janvārim Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Nefroloģijas centrā, tika iekļauti pacienti ar IgAN. Izslēgšanas kritēriji bija cukura diabēts, onkoloģija, akūti iekaisuma procesi, transplantācija anamnēzē. Tika apkopoti demogrāfiskie, anamnēziskie, klīniskie un laboratorijas dati nieru darbības novērtēšanai. GFĀ tika aprēķināts, izmantojot MDRD formulu. Proteīnūrijas mērīšanai tika izmantota urīna proteīna/kreatīna attiecība. Urīna mikroskopiju veica nefrologs. Pacienti tika novērtēti ar MoCA testu. MoCA rezultāti tika salīdzināti ar iespējamiem riska faktoriem. Datu statistiskajai analīzei tika izmantots Spīrmena korelācijas koeficients. Rezultāti. Pētījumā tika iekļauti sešdesmit pieci pacienti. Dalībnieku vidējais vecums bija 42,06 ± 10,71 gads (IQR 35-47,75; amplitūda, 21-65), pārsvarā vīriešu dzimuma (62,1%), galvenokārt ar augstāko izglītību (66%). Dialīze tika veikta 7 pacientiem. Vidējais slimības ilgums bija 89,97 mēneši ± 97,95 (IQR 31,5-120, diapazons 1-456 mēneši/38 gadi). Vidējais GFĀ bija 59,26 ± 38,66 (IQR 20,25-91,75, amplitūda 3-131) ml/min/1,73 m2, urīnviela 12,57± 9,88 (IQR 6,3-15,45, amplitūda 4-62). Pacientiem nebija anēmijas, vidējais hemoglobīns 135,20± 14,8. Vidējā proteīnūrija bija 0,53±0,99 g/g (IQR 0,064-0,52, amplitūda 0,06-6,20). Vidējā mikroalbuminūrija bija 69,34±107,3 g/mol (IQR 10,95-69,4, amplitūda 0,45-620). Vidējā hematūrija bija 116,68±239,67 RBC/mkl (IQR 9,9-92,1, amplitūda 1,5-1421,3), savukārt dismorfo eritrocītu skaits bija 4,02±12,08 RBC/hpf (IQR 0-2,5, amplitūda 0-80). MoCA ≤ 26 tika novērots 41% pacientu. MoCA rezultātiem ir mērena korelācija ar pacientu vecumu (p=0,01, r=-0,39). Pacientu vecums korelēja ar atmiņas uzdevumu rezultātu (p=0,002, r=-0,42). Dismorfiskais eritrocītu skaits urīna nogulumos ir saistīts ar uzmanības uzdevumu (p=0,002, r=-0,42). Secinājumi. Viegli kognitīvi traucējumi ir bieži sastopami pat mūsu jaunā vecuma IgAN pacientu grupā. Pat neliela vecuma atšķirība spēlē lomu MoCA novērtējuma rezultātos. Nav konstatēta korelācija starp proteīnūriju vai mikroalbuminūriju un MoCA rādītāju. Saistība starp dismorfisku RBC un kognitīvo samazināšanos ir jāpēta lielāku kohortu pētījumos.

IgA nephropathy (IgAN) is the most common form of glomerulonephritis worldwide and one of the causes of chronic kidney disease (CKD). It occurs at any age, the peak incidence is in the second and third decades of life. Patients with chronic kidney disease (CKD) are at an increased risk of cognitive dysfunction, which is characterized by deficits in executive functions, memory and attention. The aim of the study was to investigate the association of cognitive decline with renal function and other possible risk factors in patients with IgAN. Methods. A prospective study that took place from January 2020 till January 2022 at Pauls Stradins Clinical University Hospital Nephrology center included patients with IgAN. Diabetes mellitus, oncology, acute inflammation processes, transplantation in anamnesis were exclusion criteria. Demographic, anamnestic, clinical, laboratory data for renal function evaluation were collected. GFR was calculated using MDRD Equation. Urine spot protein/creatine ratio was used for proteinuria measurement. Urine microscopy was performed by a nephrologist. Patients were assessed with a MoCA. Results of MoCA have been compared with potential risk factors. Spearman's correlation coefficient was used for statistical analysis of the data. Results. Sixty-five patients were included in the study. The mean age of the participants was 42.06 ± 10.71 years (IQR 35-47.75; range, 21-65), with predominance of male sex (62.1%), mainly with higher education (66%). Dialysis was performed in 7 patients. The average duration of illness was 89.97 months ± 97.95 (IQR 31.5-120, range 1-456 months/38 years). Average GFR was 59.26 ± 38.66 (IQR 20.25-91.75, range 3-131) ml/min/1,73m2, urea 12.57± 9.88 (IQR 6.3-15.45, range 4-62). Patients did not have anemia, average hemoglobin 135.20± 14.8. Average proteinuria was 0.53±0.99 g/g (IQR 0.064-0.52, range 0.06-6.20). Average microalbuminuria was 69.34±107.3 g/mol (IQR 10.95-69.4, range 0.45-620). Average hematuria was 116.68±239.67 RBC/mkl (IQR 9.9-92.1, range 1.5-1421.3), while dysmorphic RBC count was 4.02±12.08 RBC/hpf (IQR 0-2.5, range 0-80). MoCA ≤ 26 was observed in 41% of the patients. The MoCA results have moderate correlation with the patients age (p=0.01, r=-0.39). Patients age correlated with memory task score (p=0.002, r=-0.42). Dysmorphic RBC count in urine sediment corelated with attention task (p=0.002, r=-0.42). Conclusion. Mild cognitive impairment is frequent even in our young age IgAN patient’s cohort. Even small age difference plays role in MoCA evaluation score. No correlations have been found between proteinuria or microalbuminuria and MoCA score.
Cognitive ability assessment in imunoglobulin A nephropathy patients
Keywords: Medicīna; Imūnglobulīna A nefropātija; Hroniska nieru slimība; Kognitīvās funkcijas; Glomerulonefrīts