Nepilngadīgajiem piemērotās brīvības atņemšanas regulējums Latvijā, Austrijā,Nīderlandē un Zviedrijā - Dīce, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Ārvalstu juvenālās justīcijas regulējums var noderēt nacionālo nepilngadīgajiem paredzēto kriminālatbildības noteikumu un sodu sistēmas uzlabošanai. Lietderīgi noskaidrot, vai nepilngadīgo kriminālatbildības noteikumi un brīvības atņemšanas regulējums citās valstīs ir efektīvāks par Latvijā pašlaik pielietoto. Salīdzinošā tiesību pētījuma mērķis ir pētīt, analizēt un salīdzināt autores izvēlēto četru valstu – Latvijas, Austrijas, Nīderlandes un Zviedrijas – nepilngadīgajiem piemērotās brīvības atņemšanas normatīvo regulējumu, izklāstot arī svarīgāko par citām nepilngadīgajiem piemērojamām soda sankcijām. Darbā izstrādāti ieteikumi, kā uzlabot un padarīt mazāk represīvu nepilngadīgajiem piemērotās brīvības atņemšanas normatīvo regulējumu un nepilngadīgo sankciju sistēmu kopumā Latvijā.

The regulation of juvenile justice of other countries can be utilized in order to improve the national rules of juvenile criminal liability and the juvenile sanctions system. It is useful to determine, whether the regulation of juvenile criminal liability and juvenile imprisonment in other countries is more effective than the one applied currently in Latvia. The aim of this comparative paper is to unfold, research, analyse and compare the essence of the juvenile sanction systems as well as the normative regulation of juvenile imprisonment of four countries: Latvia, Austria, The Netherlands and Sweden. Several suggestions with the aim of improving and making the regulation of Latvia less repressive have been drafted.
The regulation of Juvenile imprisonment in Latvia,Austria, The Netherlands and Sweden
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgie; nepilngadīgajiem piemērojamā sankciju sistēma; brīvības atņemšana; Latvija; Austrija