Jaunieši nacionālās pretošanās kustībā Latvijā: Latviešu nacionālo partizānu apvienības "Auru grupa" darbība Zemgalē 1946.-1947. - Nordena, Anete (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Jaunieši nacionālās pretošanās kustībā Latvijā: latviešu nacionālo partizānu apvienības “Auru grupa” darbība 1946.–1947.” mērķis ir noskaidrot, kā Latvijā pēc Otrā pasaules kara izpaudās pretošanās okupācijas varai jauniešu vidū, par pētījuma pamatu izmantojot jauniešu pretošanās kustības “Auru grupas” piemēru. “Auru grupas” kodolu veidoja nacionālpatriotiskas, pret padomju varu noskaņotas personas, kas pārsvarā bija pirmskara neatkarīgās Latvijas vidusslāņa ģimeņu atvases un kuru galvenais mērķis bija Latvijas neatkarības atjaunošana. “Auru grupa” savā darbībā neievēroja drošības pasākumus un konspirāciju, tiem nebija izstrādāta darbības plāna un stratēģijas. Jaunības maksimālisms, pārdrošība un apstākļu neizvērtēšana “Auru grupu” īsā laikā pakļāva iznīcināšanai. “Auru grupas” galvenais devums ir ticības uzturēšana sabiedrībā, kas teju 50 gadus ilgušajā padomju okupācijā ļāva saglabāt nacionālo pašapziņu un uzturēt ideju par neatkarīgas Latvijas atjaunošanu. “Auru grupa” ir viens no elementiem, kas kopā veido Latvijas nacionālās pretošanās kustību.

The aim of the Master's thesis “Youth in the national resistance movement in Latvia: activities of the Latvian national partisans association “Auru group” in Zemgale region 1946- 1947” is to find out how the resistance to the occupying power manifested among young people in Latvia after World War II, using the example of the youth resistance movement “Auru Group” as the basis of the study. The core of the “Auru Group” was made up of national-patriotic, anti-Soviet people, who were mostly descendants of pre-war independent Latvian middle-class families and whose main goal was the restoration of Latvia's independence. “Auru group” did not observe security measures and conspiracy in their activities, they did not have an action plan and strategy. Youthful maximalism, audacity and failure to evaluate the circumstances exposed the “Auru Group” to destruction in a short time. The main contribution of the “Auru Group” is the maintenance of faith in the society, which during the nearly 50-year Soviet occupation allowed to keep national self-confidence and the idea of restoring an independent Latvia. “Auru Group” is one of the elements that forms the Latvian national resistance movement.
Youth in the national resistance movement in Latvia: activities of the Latvian national partisans association "Auru group" in Zemgale region 1946-1947
Keywords: Vēsture un arheoloģija; nacionālā pretošanās kustība; padomju okupācija; jaunieši; nacionālie partizāni