Transarteriālas ķīmijterapijas pielietošana aknu audzēju ārstēšanā - Skumbiņš, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads: Transarteriāla ķīmijembolizācija ar medikamentus izdalošām mikrosfērām (DEB-TACE) ir audzēja apasiņojošo artēriju oklūzija digitālās subtrakcijas angiogrāfijas laikā, izmantojot mikrosfēras piesūcinātas ar ķīmijembolizācijas materiālu, kas pēc ievades pagarina saskares laiku starp audzēja šūnām un ķīmijterapijas medikamentiem. DEB-TACE tiek plaši pielietota hepatocelulārās karcinomas (HCC) paliatīvajā ārstēšanā, kad rezekcija vai ablācija nav iespējama. DEB-TACE tiek izmantota arī citu hipervaskulāru nerezicējamu aknu audzēju, piemēram, holangiokarcinomas, kolorektālu aknu metastāžu ārstēšanā. Optimāli kandidāti ārstēšanai ir Child-Pugh A un B klases pacienti ar lielu vai multifokālu HCC, kuriem nav vaskulāras invāzijas vai ārpusaknu izplatības. Darba mērķi: Iepazīties ar literatūras datiem par dažādiem HCC ārstēšanas veidiem. Atspoguļot DEB-TACE pielietošanas metodi aknu audzēju ārstēšanā, kā arī citas ārstēšanas metodes aknu audzēju ārstēšanā un to iespējamās kombinācijas ar DEB-TACE. Iepazīties ar DEB-TACE tehniku, pacientu atlasi procedūrai, ar aprūpi pēc procedrūas. Izvērtēt retrospektīvi DEB-TACE tehniskās komplikācijas, klīniskās blakusparādības, kas saistītas ar procedūru un ārstēšanas rezultātiem „AS Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā”. Materiāli un metodes: Retrospektīvi tika analizētas pacientu (n= 37) slimības vēstures ar aknu audzējiem, kas saņēma DEB-TACE ārstēšanu ar doksorubicīnu vai irinotekānu. Rezultāti. Pacientu vecums bija no 44 līdz 86 gadiem, vidēji 62,95 gadi no kuriem 18 bija sievietes un 19 vīrieši. 28 pacienti ar HCC un pieci ar holangiokarcinomu, viens ar kuņģa audzēja, viens ar nieres audzēja metastazēm aknās tika embolizēti izmantojot 40 – 100 μm mikrosfēras piesūcinātas ar doksorubicīnu, un diviem pacientiem ar irinotekānu. 11 gadījumos (29,73%) trīs vai vairāk embolizācijas sesijas tika veiktas, 11 gadījumos (29,73%) – 2 sesijas un 15 gadījumos (40,54%) viena sesija ar sekojošu datortomogrāfiju (DT) pēc pēdējās sesijas. Ar procedūru saistītās komplikācijas bija sešos gadījumos – viens akūts gangrenozs holecistīts, artērijas disekcija, femoralās artērijas pseidoaneirisma pēc punkcijas ar sekojošu hematomu, alerģiska reakcija uz kontrastvielu. Divos gadījumos novēroja postembolizācijas sindromu ar pagarinātu hospitalizācijas laiku. 61,19% gadījumu tika reģistrēts īslaicīgs postembolizācijas sindroms ar drudzi, sliktu dūšu, vemšanu, sāpēm sānos, vienā gadījumā (1,49%) alopēcija. Kopējā atbildes reakcija uz ārstēšanu bija 95,65% HCC grupā, holangiokarcinoma – 91,91% un aknu metastāžu grupā – 75%. Pamatojoties uz DT rezultātiem pēc pēdējās sesijas, 12 (32,43%) gadījumos audzēja atbildes reakcija uz ārstēšanu bija pilnīga, 21 (56,76%) gadījumos – daļēja, 4 (10,81%) – slimības progresija. Pacientiem ar mazu audzēja izmēru un mazu mezglu daudzumu, un saglabātu aknu funkciju bija labāka atbildes reakcija uz ārstēšanu. Secinājumi. DEB-TACE ir droša un efektīva paliatīva ārstēšanas metod

Introduction. Drug eluting beads-transarterial chemoembolization (DEB-TACE) is tumor-feeding arteries occlusion during an digital subtraction angiography using injection of microspheres deluted by chemotherapeutics to prolong the contact time between cancer cell and the chemotherapeutic agents. DEB-TACE is widely used in palliative treatment of hepatocellular carcinoma (HCC), when neither resection nor ablation is possible. DEB-TACE is also used for other nonresectable liver hipervascular neoplasms, e.g., cholangiocarcinomas, colorectal liver metastases treatment. Optimal candidates for the treatment are Child-Pugh A and B stage patients with large or multifocal HCC who do not have vascular invasion or extrahepatic spread. The aims of study: Get acquainted with the literature on various HCC treatments. Reflect the possibilities of DEB-TACE treatment for hepatic tumors and other treatment methods for hepatic tumors and their possible combinations with DEB-TACE. Get acquainted with DEB-TACE technique, patient selection procedure, with after-care procedures. Assess DEB-TACE method complications, side effects and efficiency in „Riga East University Hospital”. Matherials and methods: Medical histories of 37 patients with liver tumours who underwent doxorubicin or irinotecan DEB-TACE were retrospectively evaluated. Results. The age of patients were from 44 to 86, in average 62.95 years, 18 females and 19 males. 28 patients with HCC and five with cholangiocarcinoma, one with gastric tumor, one with kidney tumor metastasis in the liver were embolized using 40 – 100 μm microspheres deluted by doxorubicin and for two patients irinotecan was applied. In 11 cases (29,73%) three or more embolization sessions were done, in 11 cases (29.72%) two sessions and in 15 cases (40,54%) single session was performed following computed tomography (CT) after last phase. Procedure related complications were noted in six cases – one acute gangrenous cholecystitis, target artery dissection, femoral artery pseudoaneurysm, mild allergic reaction to contrast media. In two cases observed postembolization syndrome with prolonged hospitalization time requiring. In 61.19% of cases transient postembolization syndrome with fever, nausea, vomiting, flanc pain, was registered, in one case (1,49%) alopecia. The overall response rate to treatment was 95.65%, in group of HCC, cholangiocarcinoma – 91.91% and in group of liver metastases – 75%. Based on CT results after last treatment session, in 12 (32.43%) cases tumor response was complete, in 21 (56.76%) – partial, in four (10,81%) – progression of the disease. Smaller tumor size, fewer nodus numbers and better liver function had better tumor response. Conclusion. DEB TACE is a safe and an effective technique for the palliative treatment of primary and secundary liver neoplasms. With procedure related complication rate is low. Repeated treatment sessions depend on the response of the tumor and the observed side effects.
Evaluation of transarterial chemoembolization for liver tumors
Keywords: Medicīna; Drug eluting beads-transarterial chemoembolization (DEB-TACE); hepatocellular carcinoma (HCC); computed tomography (CT); Child-Pugh