Personas datu apstrāde Eiropas Savienības tiesībaizsardzības iestāžu funkciju nodrošināšanai - Žemaite-Dziceviča, Irīna (Latvijas Universitāte, 2019)
2018.gadā stājās spēkā Vispārīgā datu aizsardzības regula un Policijas direktīva, kas kopā veido ietvaru personas datu apstrādei ES. Maģistra darba mērķis ir izpētīt ES tiesību aktus personas datu apstrādes jomā, detalizēti analizējot Policijas direktīvu, kura regulē personas datu apstrādi tiesībaizsardzības iestāžu funkciju nodrošināšanai. Pētnieciskā darba ietvaros tiek identificētas iespējamās problēmas, ar kurām var saskarties Policijas direktīvas piemērotāji, sniedzot ieteikumus Policijas direktīvas prasību transponēšanai Latvijas tiesību aktos. Būtiska loma Policijas direktīvā ietverto principu un uzstādījumu interpretācijā būs Eiropas Savienības Tiesai, kuras praksē jau šobrīd privātums un personas datu aizsardzība ir uzsvērtas kā nozīmīgas pamattiesības, kuru ierobežojumi ir pieļaujami tikai retos izņēmuma gadījumos.

In 2018 General Data Protection Regulation and Police Directive entered into force, which form the bases for processing of personal data in the EU. Main objective of the Master`s thesis is to explore EU framework for the processing of personal data and analyze in detail Police Directive, which regulates use of personal data for law enforcement purposes. As part of the research, possible problems that may be encountered by the adopters of Police Directive are identified, providing recommendations for transposition of the Directive into national legislation. The Court of Justice of the European Union will play an important role in interpretation of the principles of Police Directive. Court`s practice already highlights privacy and protection of personal data as an important fundamental right, which may be limited only in exceptional cases.
Processing of peronal data by the European Union competent authorities for the law enforcement purposes
Keywords: Juridiskā zinātne; personas dati; datu aizsardzība; Policijas direktīva; tiesībaizsardzības iestādes; Vispārīgā datu aizsardzības regula