Standartu būtība, vieta un loma Latvijas tiesību sistēmā - Gozena, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Eiropas standartizācija un saskaņotie standarti ir svarīgs aspekts, kas nodrošina brīvu preču un pakalpojumu apriti Eiropas Savienības iekšējā tirgū. Eiropas Savienības normatīvo tiesību aktu ieviešana Eiropas Savienībā vienmēr ir bijis aktuāls jautājums, taču īpašu aktualitāti tas ieguva pēdējos gados, kad būvniecības normatīvajā regulējumā tiek ievietotas atsauces uz standartiem, kas izstrādāti atbilstoši konkrētām Eiropas Savienības prasībām, lai novērstu tehniskus šķēršļus brīvai preču un pakalpojumu apritei, tādējādi padarot standartu izmantošanu par obligātu, kas pēc būtības ir pretrunā ar standartu brīvprātīgās izmantošanas principu. Tas aktualizēja jautājumu par standarta juridisko statusu. Pētījuma mērķis ir konstatēt standartu lomu un tiesisko statusu Latvijas tiesību sistēmā, it īpaši gadījumos, kad likumdevējs padara standartus par obligāti piemērojamiem, veidojot uz tiem tiešās atsauces normatīvajos aktos un analizēt ar standartu piemērošanu un lietošanu saistītās problēmas.

European standardisation and harmonised standards are an important aspect of ensuring the free movement of goods and services within the European Union's internal market. The introduction of European Union normative legislation in the European Union has always been a topical issue, but it has gained special relevance in recent years when references to standards developed in the regulatory framework for construction in line with the specific requirements of the European Union in order to remove technical barriers to the free movement of goods and services, thereby making the use of standards obligatory, which in substance conflicts with the principle of voluntary exploitation of standards. This updated the issue of standard legal status. The objective of the study is to establish the role and legal status of the standards in the Latvian legal system, in particular in cases where the legislator makes the standards mandatory, by establishing a direct reference in the legislation and analysing the Application and use problems.
Standards in the Latvian legal system
Keywords: Juridiskā zinātne; standartizācija; standarts; saskaņotie standarti; obligāti piemērojamie standarti; tiesību norma