Vidējā dzelzs laikmeta dienvidrietumu Latvijas kuršu līdzeno kapulauku kapu inventārs - Jume, Arita (Latvijas Universitāte, 2012)
Lai gan reģionā attiecīgā laika posma atklāto un arheoloģiski pētīto kapulauku skaits ir pietiekošs, lai veiktu dziļākus pētījumus, tomēr 5. – 8. gs. kuršu kapu inventāts ir samērā maz aplūkots. Zinātniskajā literatūrā un publikācījās lielākoties sniegts tikai ieskats, bet ne tēmas padziļināts izklāsts. Bakalaura darba mērķis ir aplūkot un analizēt vienu no vidējā dzelzs likmeta kuršiem raksturīgajām apbedīšanas tradīcijām – mirušajiem līdzi doto kapa inventāru. Noskaidrot kāds kapa piedevas ir bijušas izplatītas, kā arī ko tās liecina par sabiedrību, kas tās lietojusi. Iegūtie rezultāti galvenokārt balstās uz senlietu izpēti un to tipoloģizācijas rezultātā iegūto informāciju. Pētījuma rezultāti parāda attiecīgā laika posma kuršu kapu ineventāru, kas, atšķirdamies, no citu etnosu kapu inventāriem, ļauj aplūkotā reģiona apbedītos indivīdus pieskaitīt kuršu sabiedrībai. Atslēgas vārdi: kurši, kapu inventārs, vidējais dzelzs laikmets

Although there are enough Couronian graves of the Middle Iron Age which are archaeologically investigated, in the scientific literature or in publications there are no deeper studies about that period and culture grave goods. The aim of this bachelor work is to view and analyze one of the Middle Iron Age Cours burial traditions – gave goods to their deads. Find out what kind of grave good were the most popular and what do they tells about society which wear them. The results mainly are based on artefact research and information of their typology. The research results provide a summary overview of the Middle Iron Age Cours grave goods. Those artefacts, which are different from another society grave goods, allows us to add people, who use that type of items, to Cours. Keywords: Cours, grave goods, Middle Iron Age
South-West Latvia Couronian Flat Burial Field Grave Goods in the Middle Iron Age
Keywords: Vēsture