Sejas un žokļu traumas Paula Stradiņa Klīniskajā Universitātes slimnīcā - Kižlo, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2020)
Sejas un žokļu traumu ietekme uz hospitalizācijas ilgumu un neiroloģisko simptomātiku Paula Stradiņā Klīniskajā Universitātes slimnīcā. Viena no plašākajām traumu kategorijām, kas tieši pieder pie jebkuras valsts galvenajām sociālekonomiskajām problēmām un skar visus pasaules iedzīvotāju slāņus, un ir galvaskausa, sejas un apakšžokļu traumas. Sejas traumas ir bieži izplatītas, jo seja ir visatklātākā un neaizsargātākā ķermeņa daļa ar nelielu aizsargpārklājumu. Mutes dobuma un augšžokļa sejas traumas, papildus sejas estētikai, ietekmē tādas funkcijas kā elpošana, košļāšanas, rīšanas un runas funkcijas. Darba mērķi: noskaidrot FISS skalas ietekmi uz pareģojošo pacientu hospitalizācijas ilgumu un vecuma ietekmi uz traumas smagumu, punktu skaitu pēc FISS skalas, noskaidrot atšķirību starp pacientu hospitalizācijas ilgumu un punktu skaitu pēc FISS skalas un saistību FISS un GKS skalam pacientu hospitalizācijas ilgumam. Pētījumā ir izvirzīta hipotēze: FISS skala ir palīdz paredzēt pacientu hospitalizācijas ilgumu. Rezultāti: Pētījumā izmantota kvalitatīvā pētniecības metode - retrospektīva pētījuma metode. Tika analizētas 87 pacientu slimības vēstures, kuri ārstejušies 45. Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas nodaļā. No pētījuma tika izslēgti pacienti, kas nebija operēti 45. Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas nodaļā noteiktā laika. Pētījumā iegūtie dati liecina, ka FISS skala palīdz paredzēt pacientu hospitalizācijas ilgumu, tādejādi, apstiprinot darbā izvirzīto hipotēzi. Punktu daudzumam pēc FISS skalas nebija nozīmīgas korelācijas ar vecumu sejas augšējai un vidējai trēšdaļai. Pētījumā iegūtajiem datiem nebija novērots normāls dalījums, līdz ar to bija izmantoti neparametriskie testi. Secinājums: FISS novērtējumā skala var but piemērota, lai prognozētu slimnīcas uzturēšanās ilgumu pacientiem ar sejas, sejas un žokļu traumām - tas parāda pozitīvu korelāciju pacientu grupām ar sejas, augšējās un vidus sejas trešdaļas lūzumiem. Darbā ievietoti 16. attēli, 1. tabula. Darbs sastāv no 55 lpp. Tika izmantoti 78 literatūras avoti.

Influence of facial and jaw injuries on the duration of hospitalization and neurological symptoms in Pauls Stradiņš Clinical University Hospital. One of the broader categories of injuries, which are directly related to the main socio-economic problems of any country and affect all sections of the world's population, are injuries to the skull, face and lower jaw. Facial injuries are common because the face is the most exposed and vulnerable part of the body with a small protective coating. Oral and maxillary facial injuries, in addition to facial aesthetics, affect functions such as breathing, chewing, swallowing, and speech. Aims of the study: to find out the effect of FISS scale on predictive hospital stay and age effect on trauma severity, score according to FISS scale, to find out the difference between FISS scale and score, according to FISS scale and relationship to FISS and GKS scale for patient hospital stay. The study hypothesized: The FISS scale is predictive of patient hospitalization. Results: The study used a qualitative research method - a retrospective research method. The medical histories of 87 patients treated in the 45th Department of Oral and Maxillofacial Surgery were analyzed. Patients who did not have an operation at the 45th Department of Oral and Maxillofacial Surgery were excluded from the study for a specified period of time. The data obtained in the study show that the FISS scale is predictive of the duration of hospitalization of patients, thus the hypothesis is confirmed. There was no significant correlation between the scores on the FISS scale and the age of the upper and middle parts of the face. No normal distribution was observed for the study data, therefore non-parametric tests were used. Conclusion: In the FISS assessment, the scale may be suitable for predicting the length of hospital stay in patients with facial, facial and maxillofacial injuries, showing a positive correlation between patient groups with fractures of the face, upper and middle third of the face. The work includes 16 figures, Table 1. The work consists of 55 pages. 78 literature sources were used.
Face and jaw injuries at Pauls Stradin’s University Clinical Hospital
Keywords: Medicīna; Maxillofacial fracture; Midface fractures; Management of frontal sinus fractures; Surgical treatment at midface trauma; History of LeFort classification and study; NOE fractures; FISS scale; GCS scale; Corelation betwen FISS and GCS scales; FISS scale and hospitalisation time; Surgycal treatment of mandibular fracture; ORIF