Prostatas hiperplāzijas farmakoterapeitisko līdzekļu aprites salīdzinošā analīze četrās Latvijas lielākajās pilsētās laika periodā no 2010.-2013.g. - Kovaļova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2014)
Lai noskaidrotu un precizētu prostatas hiperplāzijas slimnieku vecuma diapazonu un medikamentozās terapijas īpatnības Latvijā, tika veikts šis pētījums, analizējot ārstu izrakstītās kompensējamās receptes, kas tika ņemtas no septiņām dažādām aptiekām četrās lielākajās Latvijas pilsētās (Rīgā, Ventspilī, Rēzeknē un Daugavpilī). Analizējot receptes, tika konstatēts, ka populārākie medikamenti, kurus ārsti nozīmē vīriešiem ar labdabīgo prostatas hiperplāziju, ir Tamsulosinum (Fokusin 0,4 mg N 30) un arī kombinētais medikaments Dutasteridum/Tamsulosinum (Combodart 0,5/0,4 mg N30, N 90). Pētījuma laikā tika kostatēts, ka Latvijā vīriešu vecuma diapazons, kuriem visbiežāk ir sastopama prostatas hiperplāzija kā diagnoze, ir 60–89.g.v. Pacientiem ar konstatēto diagnozi receptes visbiežāk izraksta ģimenes ārsti.

The main task of the work was to analyse the reimbursed prescriptions with the diagnosis code N40 (prostatic hyperplasia) and define the total turnover of the drugs that are usually prescribed by the doctors for the treatment of prostatic hyperplasia, taking into account different groups of people. It was also necessary to define the most popular drug that doctors prescribe most frequently, to define the peculiarities of patient’s age divisions, as well as to track and analyse total dynamics of the drugs during four years – starting with January 1, 2010 and until December 31, 2013. While analysing the prescriptions it was established that the most popular drugs that are prescribed by the doctors to patients with prostatic hyperplasia are Tamsulosinum (Fokusin 0,4 mg N 30) as well as combined drugs Dutasteridum/Tamsulosinum (Combodart 0,5/0,4 mg N30, N 90). The research clearly showed that the average age of men that are diagnosed with prostatic hyperplasia is 60–89 years.
The Comparative Analysis of the Turnover of Pharmacotherapeutic Drugs for Prostatic Hyperplasia in Four Biggest Latvian Cities in the Years 2010-2013
Keywords: Farmācija