Suverenitātes jēdziena dekonstrukcija: Krievijas Federācijas piemērs - Antipovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs „Suverenitātes jēdziena dekonstrukcija: Krievijas Federācijas piemērs” pievēršas suverenitātes revīzijai un šī jēdziena dziļākai analīzei. Darbam ir vairāki mērķi, kas saistās, pirmkārt, ar kompleksās metodes izstrādi, kura balstās uz dekonstrukcijas pieejas uzstādījumiem. Otrkārt, šīs darbs ir mērķēts uz suverenitātes jēdziena analīzi, izmantojot attiecīgo metodi gan plašākā nozīmē – pievēršoties suverenitātes jēdziena konceptualizācijas procesiem kopumā, gan arī aprakstot jēdziena konceptualizācijas virzienus konkrētā Krievijas Federācijas piemērā. Pētījuma rezultātā, koncentrēti aplūkojot akadēmisko diskursu suverenitātes izpētes jautājumos, tika izvērsti pieci galvenie suverenitātes jēdziena elementi. Šo elementu kopums savukārt tika izmantots, analizējot Krievijas Federācijas pausto retoriku, un izvēršot Krievijas Federācijas suverenitātes konceptualizācijas pamattendences.

Master’s thesis “Deconstruction of sovereignty: the case of the Russian Federation” examines the notion of sovereignty and focuses on the revision of this particular concept from a new perspective. The study is driven by three main goals. First of all, the development of a complex analytical method that is based on the deconstructionist approach. Second, the use of the designed method to analyze the notion of sovereignty from two different angles: exploring the conceptualization patterns in the academic discourse, and applying the method to examine the particular case of the Russian Federation. The study results in a revealing of five main sovereignty elements, which accordingly are used to analyze the political rhetoric of Russian Federation and unwrap the main tendencies in Russian Federation’s understanding of the notion of sovereignty.
Deconstruction of sovereignty: the case of the Russian Federation
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Krievijas Federācija; dekonstrukcijas pieeja; suverenitāte; suverenitātes dekonstrukcija; poststrukturālisms