Acu-roku koordinācijas vingrinājumu efektivitāte ekscentriskas fiksācijas mazināšanai pacientiem ar ambliopiju - Mežāne, Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 64 lapaspusēm. Tas satur 8 attēlus, 18 tabulas, 14 pielikumus, 97 atsauces uz literatūras avotiem un dokumentāro lapu. Darba mērķis ir izstrādāt metodiku optometristam darbam ar pacientu, kam ir ambliopija un ekscentriska fiksācija, koncentrējoties uz acu-roku koordinācijas vingrinājumu izmantošanu ekscentriskās fiksācijas mazināšanai. Tika izstrādāta acu-roku koordinācijas vingrinājumu treniņa programma, kas paredzēta cilvēkiem ar ambliopiju un ekscentrisku fiksāciju. Lai treniņa programma tiktu veiksmīgi integrēta optometristu klīniskajā praksē, tika aprakstītas praktiskas rekomendācijas. Lai noskaidrotu acu-roku koordinācijas vingrinājumu piemērotību klīniskajā darbā, tika veikta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) 5 g. 11 m.v. pacienta datu analīze, kam diagnosticēta bilaterāla ambliopija ar 1,5-2 Δ nestabilu ekscentrisku fiksāciju un nozīmēta acu-roku koordinācijas vingrinājumu terapija divu mēnešu garumā, kuras laikā veikti trīs novērojumi. Dati ietvēra pacienta redzes asuma, stereoredzes, redzes rakstura, konverģences testa, alternējošā aizklāšanas testa, prizmu aizklāšanas testa, vizuoskopijas, optiskās koherences tomogrāfijas u.c. mērījumu rezultātus. Iegūtie rezultāti norāda uz redzes asuma uzlabojumu, konverģences spēju atjaunošanos, stabilas stereoredzes un binokulārās redzes rakstura esamību, kā arī tika panākta centrāla, bet nestabila fiksācija pēc divu mēnešu acu-roku koordinācijas vingrinājumu izpildes. Tika pierādīta acu-roku koordinācijas vingrinājumu piemērotība darbam turpmākajā klīniskajā praksē.

The Bachelor's thesis is written in Latvian on 64 pages. It contains 8 figures, 18 tables, 14 appendices, 97 references to literature sources, and a documentary page. The purpose of the thesis was to develop a methodology for an optometrist to work with a patient who has amblyopia and eccentric fixation, focusing on the use of eye-hand coordination exercises to reduce eccentric fixation. An eye-hand coordination exercise training program was developed for individuals with amblyopia and eccentric fixation. To successfully integrate the training program into optometrists' clinical practice, practical recommendations were outlined. To assess the suitability of the eye-hand coordination exercises for clinical practice, data analysis was conducted on a 5-year-old 11-month-old patient from the Children's Clinical University Hospital (CCUH), diagnosed with bilateral amblyopia with 1.5-2 Δ unstable eccentric fixation. The patient was prescribed a two-month eye-hand coordination exercise therapy program, during which three observations were made. The data included the results of the patient's visual acuity, stereopsis, suppression, near point of convergence and jump convergence, alternate cover test, alternate prism cover test, visuoscopy, optical coherence tomography, etc. The results obtained indicate an improvement in visual acuity, restoration of convergence ability, stable stereopsis, and the presence of binocular vision. Additionally, central but unstable fixation was achieved after two months of eye-hand coordination exercises. The suitability of eye-hand coordination exercises for future clinical practice was demonstrated.
Efficiancy of Eye-Hand Coordination Exercises on Reducing Eccentric Fixation in Patients with Amblyopia
Keywords: Optometrija; ambliopija; ekscentriska fiksācija; acu–roku koordinācijas vingrinājumi; ekscentriskas fiksācijas terapija; ambliopijas terapija