Divas informatīvās telpas Latvijas presē valsts nacionālo svētku diskursā ("Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze", "Čas", "Telegraf" 2006., 2007.g.) - Pastare, Laila (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā „Divas informatīvās telpas Latvijas presē valsts nacionālo svētku diskursā. („Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze”, „Čas”, „Telegraf” 2006.; 2007. g.)” tiek pētīts, kādas atšķirības pastāv starp divām informatīvajām telpām valsts nacionālo svētku diskursā un kā tās izpaužas. Bakalaura darba teorētiskā bāze balstās uz jau esošajiem Ilzes Šulmanes un Sergeja Kruka konceptiem par atšķirīgajām latviešu un krievu informatīvajām telpām, un šo pašu autoru iegūtajiem rezultātiem un secinājumiem. Valsts svētki no rituālā viedokļa tiek apskatīti, izmantojot Ērika Rotenbūlera un Nika Kouldrija viedokļus. Diskursa analīzes teorētiskais pamatojums: Makarovs, Loks, Ferklafs un Vodaka, van Deiks. Pētījuma mērķiem adaptēta Teo un Kresa un Līuena kritiskā diskursa metodoloģija preses satura analīzei. Latviešu un krievu valodā iznākošo laikrakstu diskursa analīze parāda, ka valsts nacionālo svētku diskursā Latvijā pastāv divas informatīvās telpas gandrīz visās pētījumā apskatītajās diskursa kategorijās. Un tomēr, divas informatīvās telpas tuvinās un atšķirības starp tām sāk izzust, taču par pilnīgu atšķirību izzušanu starp latviešu un krievu informācijas telpām runāt ir pāragri. Lai noskaidrotu vai un cik lielā mērā pastāv atšķirības starp divām informatīvajām telpām bakalaura darbam ir četras nodaļas: „Divas informatīvās telpas Latvijā”, „Rituāls un valsts nacionālo svētku diskurss”, „Preses diskurss kā metode”, „Valsts svētku diskurss latviešu un krievu presē”. Atslēgvārdi: divas informatīvās telpas, latviešu un krievu prese, valsts svētku rituāls, sociālā kārtība, kritiskā diskursa analīze.

In bachelor „Two spaces of information in Latvian press in discourse of staste national holiday („Diena”, „Neatkariga Rita Avize”, „Cas”, „Telegraf” 2006, 2007)” is researching, what kind of diferences is between two spaces of information in discourse of staste national holiday and how does it express oneself. Theoretical background of academic literature is based on already existing concepts of diferences between latvian and russian spaces of information in Ilze Sulmane and Sergei Kruk works, and this authors achieve results and conculsions. State national holiday of ritual view is describing, using Eric Rothenbuhler and Nick Couldry opinions, but discourse analysis: Makarov, Locke, Fairclough and Wodak, van Dijk. For researching purposes is adapt Teo and Kress and Leeuwen method of press critical discourse analysis methodology. Latvian and russian language newspapers discourse analysis shows, that in staste national holiday discourse are differences between two spaces of information almost in all categories of discourse. However, two spaces of information come nearer and differences between them begin disappear, but about absolute disappearing of diferences of latvian and russian spaces of information, speaking is too early. To make out, whether and how many there are differences between two spaces of information, in this bachelor is four sections: „Two spaces of information in Latvia”, „Ritual and discourse of state national holiday”, „Press discourse as method”, „State national holiday discourse in latvian and russian press”. Key words: two spaces of information, latvian and russian press, ritual of state national holiday, status quo, critial discourse analaysis.
Two spaces of information in Latvian press in discourse of staste national holiday ("Diena", "Neatkariga Rita Avize", "Cas", "Telegraf" 2006, 2007)
Keywords: Komunikācijas zinātne