ES valodu politikas sociālpolitiskā un lingvistiskā analīze: Latvijas un Spānijas gadījumu izpēte - Moiseja, Ineta (Latvijas Universitāte, 2013)
ES valodu politikas pamatā ir tās multilingvisma saglabāšana un veicināšana. Inetas Moisejas pētījuma mērķis ir izpētīt ES valodu politikas atspoguļojumu tās dalībvalstu valodu politikā un rast atbildi uz jautājumu, vai tai būtu jābūt vairāk ierobežojošai. Pētījuma uzdevumi ir analizēt un salīdzināt Latvijas un Spānijas valodu politiku ES kontekstā; izpētīt ES valodu politikas pamatnostādņu realizāciju šajās valstīs un iezīmēt tās turpmākās attīstības perspektīvas. Pētījumā atklājās, ka nav iespējama vairāk ierobežojoša ES valodu politika, jo pastāv ievērojamas atšķirības dalībvalstu lingvistiskajā situācijā. Dalībvalstu nacionālā valodu politika ir lielā mērā atkarīga no valsts un tās oficiālās valodas lieluma, kā arī šo valstu iekšējā multilingvisma. Atslēgvārdi: Eiropas Savienība, multilingvisms, valodu politika.

EU language policy is based on the preservation and promotion of multilingualism. Ineta Moiseja’s study aims to explore the reflection of EU language policy in its Member States’ policies and answer the question of whether it should be more restrictive. The objectives of the study are to analyze and compare Latvian and Spanish language policies in the EU context; explore the implementation of EU language policy guidelines in these countries and outline its future development prospects. The study revealed that a more restrictive EU language policy is not possible due to the major differences between the linguistic situations in the Member States. National language policies largely depend on the size of the country and its official language as well as its internal multilingualism. Key words: European Union, multilingualism, language policy.
Sociopolitical and linguistic analysis of EU language policy: case studies of Latvia and Spain.
Keywords: Ekonomika