Politisko uzskatu polarizācija: Amerikas Savienoto Valstu un Apvienotās Karalistes gadījumu analīze - Puriņa, Elvita (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek apskatīta politisko uzskatu polarizācija ASV un Apvienotajā Karalistē. Pētījuma mērķis ir uzzināt kā izpaužas ASV un Apvienotās Karalistes sabiedrību politiskā polarizācija un kādi ir tās kopējie cēloņi. Pētījuma teorētiskajā daļā tiek aplūkots politisko uzskatu veidošanās process un tā ietekmējošie faktori, elites polarizācija un masu polarizācija. Šis pētījums fokusējas uz masu polarizāciju. Abas valstis tiek salīdzinātas nacionālisma, labklājības un pilsonisko brīvību dimensiju ietvaros. Darba metodoloģija ietver ASV un Apvienotās Karalistes gadījumu analīzi, un, lai noskaidrotu politiskās polarizācijas kopīgos cēloņus šajās valstīs, pētījuma empīriskajā daļā tiek veikta kvantitatīvo datu sekundārā secinošā statistiskā analīze. Tiek secināts, ka ASV un Apvienotās Karalistes sabiedrību polarizācijas kopējais cēlonis ir cilvēku pašidentifikācija ar politisko partiju un ka tā izpaužas līdzīgās ideoloģiskajās dimensijās, jo abās valstīs pastāv divpartiju sistēma.

This Bachelor’s thesis examines political polarization in the USA and United Kingdom. The aim of the research is to get to know what is political polarization like and what are the mutual causes of it in the US and United Kingdom. The process of political opinion formation and its defining factors as well as elite polarization and mass polarization are examined in the theoretical part of this paper. This research focuses on mass polarization. Both countries are compared within dimensions of nationalism, welfare and civil liberties. The methodology includes a case study of the US and United Kingdom and quantitative secondary conclusive data analysis in order to find the mutual causes of political polarization in these countries. It is concluded that the mutual cause of political polarization in the US and United Kingdom is peoples’ self-identification with a political party and that it has similar ideological dimensions due to two-party system present in both countries.
Political polarization: case study of the United States of America and United Kingdom
Keywords: Politikas zinātne; politiskā polarizācija; masu polarizācija; ASV; Apvienotā Karaliste; divpartiju sistēma