Parastās priedes radiālā pieauguma parametriska analīze vides izmaiņu noteikšanai - Tjarve, Didzis (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā analizēta parastās priedes (Pinus sylvestris L.) piemērotība dendroekoloģiskam vides kvalitātes novērtējumam. Izstrādāta jauna metode izkritušo un papildus gadskārtu meklēšanai. Noskaidrota piecu dendrohronoloģijā biežāk izmantoto modeļu atbilstība priedes gadskārtu sērijām. Secināts, ka vides kvalitātes novērtējumam piemērotas ir trīsdesmitgadīgas un vecākas gadskārtas. Pārbaudītas vairākas datu transformācijas un izlīdzināšanas metodes. Vides kvalitātes novērtējuma metode pārbaudīta 40 vietās visā Latvijas teritorijā, kā arī 24 vietās Skrundas apkārtnē. Lielākajā daļā paraugu ņemšanas vietu Skrundas apkārtnē konstatēta būtiska un ilgstoša priežu pieauguma samazināšanās, kas liecina par kāda nozīmīga ārēja faktora ietekmi. Iespējams, tas saistīts ar bijušās Skrundas radiolokācijas stacijas elektromagnētisko starojumu.

The suitability of Scots pine (Pinus sylvestris L.) for the dendroecological assessment of environmental quality was analysed. A new method for the detection of missing and false tree-rings was developed. Five of the most frequently used growth models were fitted to the individual tree-ring series. It was concluded that thirty years and older tree rings are the best use for environmental quality assessment. Several methods of data transformation and smoothing were tested. Method was tested in 64 sample plots selected across a territory of Latvia, including 24 sample plots in surrounding of Skrunda town. In the most plots in Skrunda, a significant and permanent decrease of the growth increment was found. It indicates the presence of strong negative environmental factor. Possibly it is the impact of Skrunda radiolocation station.
Parametric analysis of radial increment of Scots pine for environmental assessment
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Dendroekoloģija; Pinus sylvestris; Dendroecology; tree-rings; crossdating; growth models