Autoskolas instruktoru izdegšanas sindroma pazīmju saistības ar paškontroli un stresa pārvarēšanas stratēģiju - Baļicka, Veronika (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis - izvērtēt izdegšanas sindroma pazīmju, paškontroles un stresa pārvarēšanas stratēģiju saistības autoskolas instruktoru izlasē (N=110) un pārbaudīt, vai paškontrole un stresa pārvarēšanas stratēģijas prognozē profesionālo izdegšanu. Izmantotās aptaujas: Maslakas izdegšanas aptauja (MBI-ES), Tangney’s īsā paškontroles skala (BSCS) un Hobfola stresa pārvarēšanas stratēģiju skala (SACS). Korelācijas analīze atklāja pozitīvas saistības starp izdegšanu un antisociālo, agresīvo, instinktīvo rīcību un izvairīšanos; negatīvas saistības ar pārliecinātu rīcību, pašapziņu un sociālo atbalstu. Regresijas analīze parādīja, ka agresīvās un instinktīvās rīcības ir nozīmīgākie izdegšanas prognozētāji (43% no variācijas). Ir nepieciešams attīstīt adaptīvās stresa pārvarēšanās stratēģijas un uzlabot paškontroles un sociālā atbalsta prasmes.

The purpose of the study is to evaluate the relationship between burnout symptoms, self-control and stress coping strategies in a sample of driving school instructors (N=110) and check whether self-control and stress coping strategies predict professional burnout. Surveys used: Maslach Burnout Survey (MBI-ES), Tangney's Brief Self-Control Scale (BSCS) and Hobfoll's Stress Coping Strategies Scale (SACS). Correlation analysis revealed positive associations between burnout and antisocial, aggressive, instinctual behavior and avoidance; negative associations with assertiveness, self-confidence, and social support. Regression analysis showed that aggressive and instinctive behaviors were the most significant predictors of burnout (43% of the variation). It is necessary to develop adaptive stress coping strategies and improve self-control and social support skills.
The relationship of burnout syndrome symptoms with self-control and stress coping strategies among driving school instructors
Keywords: Psiholoģija; profesionālā izdegšana; emocionālais izsīkums; depersonalizācija; personīgi panākumi; stresa pārvarēšanas stratēģijas