Perfluoroktānsulfoskābes (PFOS) un tās atvasinājumu bioakumulācija Latvijas upju baseinu apgabalos - Ozoliņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ,,Perfluoroktānsulfoskābes (PFOS) un tās atvasinājumu bioakumulācija Latvijas upju baseinu apgabalos’’ ar mērķi noteikt PFOS koncentrācijas Baltijas jūras piekrastes asaros Perca fluviatilis, un noskaidrot iespējamo upju pienesi kā PFOS avotu Baltijas jūrā, salīdzinot ar sateces baseinu biotas koncentrācijām. Darbā ir apkopota informācija par PFOS un tās atvasinājumu īpašībām, pārneses iespējām dabā, akumulēšanos dzīvajos organismos un veikts pasaules pētījumu apskats. Pētnieciskajā daļā tika iegūtas piekrastes asaru aknu PFOS koncentrācijas, veikta iekšzemes ūdeņu analīze pa upju baseinu apgabaliem un rezultātu salīdzināšana. PFOS un tās atvasinājumi konstatēti visos biotas paraugos – asara aknās jūras piekrastē no 19 līdz 67 ng/g slapjas masas un iekšzemes ūdeņos asara muskulī no 0,15 līdz 1,8 ng/g. Balstoties tikai uz biotas koncentrācijām gan piekrastē, gan saldūdeņos, upju pienese kā PFOS avots nav uzskatāms par noteicošo.

Bachelor’s thesis ,,Bioaccumulation of perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and its derivatives in Latvian river basin districts’’ with aim to determine the concentrations of PFOS in the Baltic Sea coast perch Perca fluviatilis, and to identify the possible river supply as a source of PFOS in the Baltic Sea by comparing biota concentrations from river catchment areas. The work summarises the characteristics of PFOS and its derivatives, transfer capabilities, bioaccumulation in organisms and examination of global researches. Practical work resulted in concentrations of PFOS in perch from seashore, an analysis of inland waters by river basin districts and a comparison of the results. PFOS and its derivatives have been identified in all biota samples – perch liver from seashore from 19 to 67 ng/g wet weight and perch muscle from inland water from 0,15 to 1,8 ng/g. Based only on concentrations of biota in coastal and inland waters, river supply is not considered as main source of PFOS.
Bioaccumulation of perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) and its derivatives in Latvian river basin districts
Keywords: Vides zinātne; PFOS un tās atvasinājumi; asaris; Perca fluviatilis; Baltijas jūra; upju baseinu apgabali