Eiropas Savienības datu aizsardzība un Amerikas Savienoto Valstu privātuma vairogs: jaunākā Eiropas Savienības Tiesas judikatūra - Vēvere, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā tiek aplūkoti mehānismi personas datu nosūtīšanai uz trešajām valstīm un divi nozīmīgi Eiropas Savienības Tiesas spriedumi datu aizsardzības jomā. Īpaša uzmanība un analīze tiek vērsta uz Eiropas Savienības Tiesas jaunāko spriedumu lietā Schrems II, izvērtējot tiesas argumentāciju attiecībā uz Eiropas Komisijas privātuma vairoga lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu. Darba mērķis ir izpētīt Schrems II sprieduma problemātiku, tiesas analizētos kritērijus un sprieduma atstāto ietekmi uz turpmāko datu nosūtīšanu no Eiropas Savienības uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Bakalaura darba noslēgumā izvirzīti secinājumi saistībā ar sprieduma problemātiku regulējuma trūkumiem, kā arī ierosinājumi vienotai un konsekventai datu nosūtīšanai uz trešajām valstīm.

The Bachelor's thesis examines mechanisms for the transfer of personal data to third countries and two important judgments of the Court of Justice of the European Union in the scope of personal data protection. Particular attention and analysis is drawn to the latest judgment on Schrems II case, examining court’s argumentation of declaring the European Commission’s Privacy Shield Decision invalid. The aim of this thesis is to assess problems of the Schrems II judgment, analyse court’s applied criteria and the impact of the judgment on further personal data transfers from the European Union to the United States. As a result of Bachelor’s thesis, conclusions are drawn of the problems of judgment and proposals for improvements in the regulation for unitary and consistent data transfer to third countries.
European Union Data Protection and United States of America Privacy Shield: The Latest Case Law From the European Court of Justice
Keywords: Juridiskā zinātne; Personas dati; Datu aizsardzība; Privātuma vairogs; Trešās valstis