Objektu-relāciju attēlojuma lietošana biznesa lietojuprogrammās - Treibahs, Juris (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā izpētīta relāciju datubāzes lietošana objektorientētā programmēšanas valodā objektu saglabāšanai. Tiek apskatītas tipiskās problēmas, kas rodas objektu un relāciju tehnoloģiju savstarpējā darbībā un to novēršanas metodes, izmantojot objektu-relāciju attēlojumu. Tiek apskatītas Hibernate un Ibatis objektu pastāvības bibliotēkas, kurās tiek izmantots objektu-relāciju attēlojums. Ir veikta pastāvības bibliotēku izmantošanas iespēju analīze E-Universitātes projektā izstrādātās E-Grāmatnīcas tīmekļa lietojumprogrammas kontekstā. Maģistra darba mērķis izvēlēties piemērotāko objektu pastāvības bibliotēku lietošanai E-Grāmatnīcas lietojumprogrammā un izstrādāt kritērijus pastāvības bibliotēku lietošanas izvēlei E-Grāmatnīcai līdzīgām lietojumprogrammām.

This paper studies using of relational database for storing objects in object oriented programming languages. It examines typical problems that arises when object and relational technologies work together and methods how they can be solved, using object-relational mapping. The analysis of practical usage opportunities of object persistence tools has been made in context of developed E-Bookstore web application. The aim of this paper is choose the most suitable object relation tool for using in E-Bookstore web application and to develop criteria for making a decision of selecting an suitable object-relational tool for using in applications similar to E-Bookstore application.
Using object-relational mapping in business applications
Keywords: Datorzinātne