Digitālo kanālu izmantošana Latvijas augstākās izglītības eksporta veicināšanā. - Skarbovska, Marjana (Latvijas Universitāte, 2024)
Problēmas būtība - Latvijas augstākās izglītības nozarei augstākās izglītības eksportam ir arī būtiska iespēja attīstīties, jo Augstākās izglītības padomes dokumentā “Nākotnes augstskolas 2030” tiek norādīts, ka Latvijas augstākā izglītība ir vienīgā visā Eiropas Savienība, kura kopš iepriekšējās finanšu krīzes nav atguvusi to pirms krīzes finansējumu, kāds bija Latvijas augstākai izglītības 2008.gadā, un nepietiekamais finansējums apdraud jebkuru Latvijas augstākās izglītības un zinātnes politikas mērķi, tas neļauj modernizēt studiju vidi, īstenot visu studiju, pētniecības, inovāciju un kultūras jomu, inovatīvu digitālo transformāciju, un kopumā rada tiešus valsts attīstības riskus. Apzinoties to, ka tuvākajā desmitgadē Latvijas valsts neparedz būtiskus ieguldījumus augstākajā izglītībā, ir nepieciešams apzināties, kurus regulējumus ir nepieciešams mīkstināt vai pilnveidot, paverot Latvijas augstākās izglītības sistēmai lielāku iespēju iesaistīties globālā izglītības pakalpojumu eksportā. Pētījuma mērķis - novērtēt situāciju augstākās izglītības eksporta jomā un sniegt priekšlikumus digitālo iespēju pilnveidei eksporta veicināšanai.

The essence of the problem - for Latvia's higher education sector, the export of higher education also represents a significant opportunity for development. This is underscored by the Higher Education Council's document "Future Universities 2030," which points out that Latvia's higher education is the only one across the European Union that has not recovered its pre-crisis level of funding since the previous financial crisis, which was the level of funding for Latvian higher education in 2008. The insufficient funding threatens any goal of Latvia's higher education and science policy, preventing the modernization of the study environment, the implementation of all areas of study, research, innovation, and culture, the innovative digital transformation, and generally poses direct risks to the country's development. Realizing that the Latvian state does not foresee significant investments in higher education in the coming decade, it is necessary to identify which regulations need to be relaxed or improved, opening greater opportunities for the Latvian higher education system to engage in global education service exports. The aim of the study - to assess the situation in the field of higher education exports and provide suggestions for the improvement of digital opportunities to promote exports.
The use of digital channels in promoting the export of higher education in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; izglītības eksports; BSA; Studenti; Marketings; Marketing