Uztura izvērtējums kultūristiem sagatavošanās un pirmssacensību periodā - Madelāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Sportistu uzturam ir liela nozīme darbaspēju un fiziskā snieguma nodrošināšanā. Kultūrisms ir sporta veids, kur atlēti sacenšas ķermeņa veidolā, bet ne spēka un ātruma disciplīnās. Noteiktu ķermeņa formu veidošana kultūristiem var tikt panākta gan ar spēka vingrinājumu palīdzību, gan noteiktām uztura proporcijām un uztura režīmu. Ir atšķirīgs uztura režīms sagatavošanās un pirmssacensību periodā, jo vienā mērķis ir iegūt lielāku muskuļu masu, savukārt pirmssacensību periodā mērķis ir zaudēt relatīvo tauku masu vienlaicīgi saglabājot muskuļu masu. Nepiemērots uzturs, liela fiziska slodze un neapdomīga ergogēno līdzekļu lietošana var veicināt veselības problēmu rašanos. Savukārt, pareiza treniņu tehnika un pilnvērtīgs uzturs var veicināt vēlamo ķermeņa kompozīciju veidošanos kultūristiem. Pētījuma mērķis bija salīdzinoši novērtēt kultūristu ēšanas paradumus un uztura sastāvu sagatavošanās un pirmssacensību periodā. Kā pētījuma metode tika izmantota aptaujas anketa un trīs dienu uztura reģistrēšanas anketa. Datu analīzei tika izmantota aprakstošā statistika. Rezultāti liecina, ka sagatavošanās periodā kultūristu uzturs un uzturvielu attiecība ir atbilstošāka sportistu vajadzībām nekā pirmssacensību periodā, jo ir lielāka ar uzturu uzņemtā enerģija un mazāks vitamīnu un minerālvielu deficīts. Uztura bagātinātāju lietošana ir izplatīta pētījuma dalībniekiem gan sagatavošanās, gan pirmssacensību periodā. Tika atklātas nepilnības uzturā gan sagatavošanās, gan pirmssacensību periodā, tāpēc tika izveidoti priekšlikumi nepilnību novēršanai.

Athlete nutrition plays an important role in physical performance. Bodybuilding is a kind of sport where athletes are competing with their body form ŗather than power and speed disciplines. Certain shape of body may be reached with both strength exercises and certain dietary proportions and regime. There are different dietary regime in preparation period and pre-contest period. In preparation period aim is to gain more muscle mass, in pre-contest period - to reduce relative fat mass while maintaining muscle mass. Inappropriate diet, strenuous physical exercise and indiscreet use of ergogenic agents may cause health problems. However proper trainig technics and balanced diet may contribute a desired body composition formation for bodybuilders. The aim of this study was to comparatively evaluate bodybuilder eating habits and nutritional composition of the preparatory and the pre-contest phase. Questionnaire and a three-day dietary recording was used as the research method. Descriptive statistics were used for data analysis. The results show that bodybuilder diet and nutrient ratio in preparatory phase is more appropriate than needs of athletes in pre-contest phase, due to greater energy intake and less mineral and vitamin deficiency. Dietary supplement use is common in study participants through the preparatory and pre-contest phase. The results show that there are gaps in diets of preparatory and pre-contest phase, so recommendations were created to overcome deficiencies.
Nutritional Assessment For Bodybuilders In Preparatory And Pre-contest Phase
Keywords: Medicīna; Kultūrisms; Uztura sastāvs; Sporta uzturs; Ēšanas ieradumi; Bodybuilding