Radzenes biezuma un aizmugurējās virsmas liekuma izmaiņas lāzerķirurģijas operācijas ietekmē - Krokša, Lolita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 69 lapām, satur 38 attēlus, 1 tabulu,1 pielikumu un 40 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: novērtēt lāzerķirurģijas operācijas ietekmi uz radzenes parametriem. Subjekti: tika analizēti dati par 73 lāzerķirurģijas pacientiem (110 acīm), vidējais vecums 32±9 gadi, sfēriskais ekvivalents -7.58±3.77D, astigmātisma lielums -2.43±1.37D. Pacientu apskates vieta: „Dr. Lūkina acu lāzerķirurģijas klīnika”. Metode: visiem pacientiem pēc izveidotā algoritma tika rēķinātas radzenes biezuma un radzenes aizmugurējās virsmas stipruma atšķirības starp izliektāko un plakanāko vietu (asi) radzenes virsmā pirms un pēc lāzerķirurģijas operācijas, izmantojot datus no WaveLight ALLEGRO Oculyzer datorizētā topogrāfa. Rezultāti un secinājumi: pēc lāzerķirurģijas operācijas biezuma izmaiņu starpības pieaugums astigmātisma asu virzienos bija vienmērīgs visā radzenes virsmā: biezuma izmaiņu starpība 2 mm centrālā zonā vidēji bija 4μm (91%), 4 mm centrālā zonā – 17μm (129%), 6 mm paracentrālā zonā – 25μm (133%) un 8 mm paracentrālā zonā – 16μm (74%). Novērota savstarpēja saistība starp subjektīvā astigmātisma un aizmugurējās virsmas astigmātisma lielumu (r=0.85). Radzenes aizmugurējās virsmas stipruma atšķirības starp astigmātisma asīm nemainās lāzerķirurģijas operācijas ietekmē (p>0.05). Pēc lāzerķirurģijas operācijas plānākai radzenei kombinācijā ar augstāku sākotnējo acs iekšējā spiediena mērījumu ir kompleksa ietekme uz radzenes aizmugurējās virsmas liekuma maiņu – virsma kļūst izliektāka. Tika novērota vāja savstarpēja saistība (r=0.35, p<0.001) starp radzenes aizmugurējās virsmas liekuma maiņu un lāzerķirurģijas operācijas iedarbības lielumu. Lāzeroperācijas reālais rezultāts sakrita ar teorētiski aprēķināto iedarbības lielumu (r=0.88, p<0.001). Atslēgas vārdi: lāzerķirurģijas operācija, astigmātisms, radzenes biezums, acs iekšējais spiediens, radzenes aizmugurējā virsma.

The Master’s Paper is written in Latvian on 69 pages, it contains 38 figures, 1 table, 1 appendix and 40 references. Aim: To assess the influence of laser surgery on corneal parameters. Subjects: The study involved a total of 110 eyes in 73 laser surgery patients of the average age 32±9, spherical equivalent -7.58±3.77D, astigmatism value -2.43±1.37D. Setting: Dr. Lukin’s Eye Clinic. Methods: A devised algorithm was applied in all the patients to calculate the differences between corneal thickness and posterior corneal curvature strength between the most curved and the steepest points (axis) on pre- and post-surgery corneal surface. The data obtained by WaveLight ALLEGRO Oculyzer topography device were also used in the research. Results and conclusions: The increase of the difference in post-surgery thickness shifts in the directions of astigmatism axes was steady all over the corneal surface: the difference of corneal thickness shift in 2 mm thick central area was 4μm (91%), in 4 mm central area – 17μm (129%), in 6 mm paracentral area – 25μm (133%) and 8 mm paracentral area – 16μm (74%). The correlation of subjective astigmatism and posterior surface astigmatism value (r=0.85) was observed. Laser surgery has no influence on the differences of posterior corneal thickness strength between astigmatism axes (p>0.05). Thinner post-surgery cornea combined with a higher initial intraocular pressure gives complex influence on the change in posterior corneal curvature – surface bending increases. Weak correlation (r=0.35, p<0.001) was observed between the shift in posterior corneal curvature bending and the amount of laser surgery influence. Actual result of laser surgery corresponded to the theoretically calculated amount of influence (r=0.88, p<0.001). Keywords: Laser surgery, astigmatism, corneal thickness, intraocular pressure, posterior corneal surface.
Laser surgery influence on corneal thickness and posterior curvature changes
Keywords: Fizika