Virtuālo asistentu izmantošanas iespējas valsts pārvaldē. - Miza, Ilvija (Latvijas Universitāte, 2019)
Virtuālie asistenti šobrīd ir trends, ko cenšas ieviest un izmantot dažādu industriju pārstāvji, tāpēc arī valsts pārvaldē nepieciešams ieviest virtuālos asistentus, lai uzlabotu darba rezultātus vai atslogotu darbiniekus augstākas pievienotās vērtības uzdevumu veikšanai. Pētījuma mērķis ir izpētīt virtuālo asistentu izmantošanas iespējas valsts pārvaldē, ieguvumus no to ieviešanas un izmantošanas, kā arī izstrādāt priekšlikumus virtuālo asistentu izmantošanai. Pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas valsts pārvalde plāno izveidot vienoto virtuālo asistentu platformu, bet ņemot vērā, ka lietotājiem nav virtuālā asistenta izmantošanas pieredzes, jāveic visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu, ka saruna ar virtuālo asistentu būtu veiksmīga.

A virtual assistants are now a trend to be introduced and used by representatives of various industries, so it is also necessary to introduce virtual assistants in public administration to improve performance or freeng up the time to focus on other activities. The aim of this research is to explore the possibilities of using virtual assistants in public administration, the benefits of their implementation and use, as well as to develop proposals for the use of virtual assistants. The results of the study show that the Latvian government is planning to create a unified virtual assistant platform, but given that users do not have the experience of using a virtual assistant, all necessary steps should be taken to ensure that the conversation with the virtual assistant is successful.
Usage options of virtual assistants in public administration.
Keywords: Vadībzinātne; virtuālais asistents; mākslīgais intelekts; valsts pārvalde; valsts pārvaldes digitalizācija