Augsnes faktoru ietekme uz vārpainās korintes Amelanchier spicata izplatību Rīgas pilsētas mežos - Sučevana, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba mērķis bija noskaidrot vārpainās korintes izplatības ietekmējošos augsnes faktorus Rīgas pilsētas mežos. Darba ietvaros apsekoti septiņi Rīgas meži – Buļļu, Kleistu, Anniņmuižas, Šampētera, Mangaļsalas un Vecāķu, Biķernieku un Šmerļa meži. Kopumā apsekoti 100 parauglaukumi ar vārpaino korinti Amelanchier spicata un 111 parauglaukumi bez vārpainās korintes, ievākta 451 vārpainās korintes ripa, izanalizēti 44 augsnes paraugi. Secināts, ka vārpainās korintes izplatība ir cieši saistīta ar tādām sugām kā parastais pīlādzis Sorbus aucuparia, parastā kļava Acer platanoides, meža zemene Fragaria vesca, parastais ozols Quercus robur, āra bērzs Betula pendula un melnalksnis Alnus glutinosa. Vārpainā korinte turpina izplatīties, jo tika novēroti dzinumi, kas jaunāki par pieciem gadiem. Vislabāk vārpainā korinte aug daļēji noēnotos apstākļos. Vārpainās korintes izplatību ietekmē augstā slāpekļa un zemā oglekļa koncentrācija. Darbā izvirzītā hipotēze tika daļēji apstiprināta, augsnes faktori ietekmē vārpainās korintes izplatību, bet nav zināms vai vārpainā korinte ir ieviesusies pirms augsne kļuva barības vielām bagātāka vai pēc tam. Būtu nepieciešams turpināt pētījumu, noteikt indikatorsugu vecumu.

The aim of the work was to determine the soil factors that influence the spread of Amelanchier spicata in forests of Riga. Seven forests of Riga were surveyed within the work – Buļļi, Kleisti, Anniņmuiža, Šampēteris, Mangaļsala and Vecāķi, Biķernieki and Šmerlis forests. 100 sample plots containing A. spicata and 111 sample plots without A. spicata were surveyed, 451 stem discs of A. spicata were gathered, 44 soil samples were analyzed. It was concluded that the spread of A. spicata is closely related to species like Sorbus aucuparia, Acer platanoides, Fragaria vesca, Quercus robur, Betula pendula and Alnus glutinosa. The spread of A. spicata is continuing as shoots younger than five years were observed. A. spicata grows best in partially shaded conditions. The spread of A. spicata is influenced by high nitrogen and low carbon concentrations. The hypothesis of the work was confirmed partially, soil factors do influence the spread of A. spicata, but it is unknown if A. spicata has established before or after the soil became full of nutrients. It would be necessary to continue the research, to determine the age of indicator species.
The impact of soil factors on the distribution of Amelanchier spicata in the forests of Riga
Keywords: Bioloģija; vārpainā korinte; invazīvs; pilsētu meži; indikatorsugas; augsnes ķīmiskie elementi