Izlīgums sprieduma izpildes stadijā - Antoņevičs, Uldis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma ir „Izlīgums sprieduma izpildes stadijā”. Darba mērķis ir, veicot normatīvo aktu un tiesu prakses izpēti, priekšlikumu izstrāde izlīguma noslēgšanas sprieduma izpildes stadijā tiesiskā regulējuma uzlabošanai. Lai sasniegtu darba mērķi, tika noteikta izlīguma sprieduma izpildes stadijā būtību izpētot šī institūta vēsturisko attīstību, izpētīts izlīguma sprieduma izpildes stadijā tiesiskais regulējums un tiesu prakse, izanalizēti izlīguma sprieduma izpildes stadijā piemērošanas problemātiskie aspekti un sniegti risinājumi problēmu novēršanai. Problēmas sprieduma izpildes stadijā piemērošanā praksē parādās saistībā ar izlīgumu, kas slēgti par šķīrējtiesas sprieduma izpildu veida un kārtības grozīšanu, jo ir gadījumi, kad vispārējās jurisdikcijas tiesa neapstiprina šādus izlīgumu. Tāpat ir konstatēts, ka Civilprocesa likums nedod iespēju atlikt izpildu darbības, jo tas neparedz parādniekam tiesības ar noslēgtu izlīgumu par sprieduma izpildes veida un kārtības maiņu griezties pie tiesu izpildītāja un lūgt atlikt izpildu darbības, kuras būtu atliekamas saskaņā ar noslēgto izlīgumu. Lai novērstu minētās nepilnības, autors ir izstrādājis priekšlikumus grozījumiem Civilprocesa likumā. Atslēgas vārdi: izpildu raksts, izlīgums sprieduma izpildes stadijā, sprieduma izpilde.

The title of the Bachelor paper is “Settlement in stage of court judgment execution”. The aim of the paper is elaboration of proposals for improvements of legal regulation on settlement in stage of court judgment execution through research of legal regulation and practice in this matter. There has been stated essence of settlement in stage of court judgment execution through research of historical development of this legal institute, researched legal regulation and practice on settlement in stage of court judgment execution, analyzed problematical aspects to apply settlement in stage of court judgment execution and given proposals to preclude those problems to achieve the aim of the paper. The problems are recognized when the court shall approve settlement about modifications in execution on judgment of court of arbitrage. There is practice that common jurisdiction courts don’t want to validate such kind of settlements. There has been recognized that Civil procedure law doesn’t give possibility to postpone execution of the judgment if debtor submit request to executor for postponement of execution based on settlement. The Author has been elaborated amendments in Civil procedure law to solve above mentioned problems. Key words: writ of execution, settlement in stage of execution of judgment, execution of judgment.
A Settlement in Civil Law
Keywords: Juridiskā zinātne