Līderības stilu, personības iezīmju un emocionālā intelekta saistība. - Oša, Iveta (Latvijas Universitāte, 2009)
Rezumējums Pētījuma mērķis ir noskaidrot kā līderības stili ir saistīti ar personības iezīmēm un emocionālos intelektu. Problēma, kas ir tas faktors, kas nosaka sekmīgu līderību, ir ilgstoši piesaistījusi pētnieku interesi. Viens no visvairāk pētnieku rekomendētajiem līderības stiliem ir transformatīvā līderība. Pētnieki uzskata, ka personības iezīmes un emocionālā intelekta faktori lielā mērā palīdz noteikt indivīda uzvedību. Balstoties uz iepriekšminēto, pētījumā tiek analizēts, kā personības iezīmes un emocionālais intelekts ietekmē līderības stilu. Pētījumā tika aptaujāti 60 vidējā un zemākā līmeņa vadītāji no dažādām organizācijām, no tiem 30 sievietes un 30 vīrieši, respondentu vidējais vecums ir 42 gadi. Pētījuma metode: Personības iezīmju aptauja (BFI), kas izveidota piecu faktoru personības iezīmju noteikšanai. Šo 44 jautājumu aptauju izveidojuši O.Džons un V.Beneta-Martinesa (1998). Latvijā adaptējis I. Austers (2006). Daudzfaktoru līderības aptauja (MLQ), ko izstrādājis B.Bass un B.Avolio (1994), bet Latvijā adaptējusi S.Landratova (2006), tika izmantota līderības stilu noteikšanai. Vispārīgā garastāvokļa aptauja (TMMS), ko izstrādājuši P.Salovejs, Dž.Maiers, S.Goldmene, K.Turveja un T.Palfajs (1995), Latvijā adaptējusi D.Vītoliņa (2007) tika izmantota vadītāju emocionālā intelekta noteikšanai. Pētījums rezultāti apstiprina to, ka personības iezīmes ir saistītas ar līderības stilu. Statistiski nozīmīga korelācija tika atrasta starp transformatīvās līderības stilu un ekstraversiju, apzinīgumu un atvērtību pieredzei. Neirotismam ir statistiski nozīmīga negatīva korelācija ar transformatīvo līderības stilu. Transaktīvai līderībai ir nozīmīga korelācija ar apzinīgumu un statistiski nozīmīga negatīva korelācija ar neirotismu. Līderības trūkumam ir statistiski nozīmīga negatīva korelācija ar apzinīgumu un atvērtību pieredzei, kā arī tendences līmenī pozitīva saistība ar neirotismu. Atslēgas vārdi: transformatīvā līderība, personības iezīmes, emocionālais intelekts

The present study examines the extent to which personality traits and emotional intelligence is related to leadership styles. The issue of which factor that determines a successful leader has been constantly discussed by the researchers. Transformational leadership is the most recommended leadership style by many scholars. Researchers also think that personality traits and emotional intelligence factors can be applied to prediction of individual behaviour. Based upon what is mentioned above, this research tries to analyse that how personality traits and emotional intelligence affect to use of the transformational leadership theory by individuals. This research is based upon the survey of 60 middle and lowest level managers from different organizations: 30 females and 30 males, average age of respondents – 42 years. Research method: Personality inventory The Big Five Inventory (BFI) is 44-item test, developed by O. John and V.Benet-Martinez in 1998. In Latvia adaptation done by I.Austers (2006). The Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) developed by B.Bass and B.Avolio (1989), in Latvia adaptation done by S.Landratova (2006), was used to determine leadership style, while Trait Meta-Mood Scale (TMMS) developed by P.Salovey, J.Mayer, S.Goldman, C.Turvey & T.Palfai (1995), in Latvia adaptation done by D.Vitolina (2007), was used to determine the emotional intelligence of the sample of leaders. The findings of the study are the following - the research approved that personality traits have influence on leadership style. A significant predictive relationship was found between transformational leadership style and extraversion, agreeableness and openness to experience Neuroticism had significant negative correlation with transformational leadership. Conscientiousness had significant correlation with transactional leadership. Neuroticism negatively related to transactional leadership. Conscientiousness and openness to experience had significant negative correlation with passive/avoidant leadership. Neuroticism positively related to passive/avoidant leadership. Study results indicate, that emotional intelligence didn’t predict leadership style. Key words: transformational leadership, personality traits, emotional intelligence
Relationships among Personality traits, Emotional intelligence and Leadership style.
Keywords: Psiholoģija